Vrijwilligersmiddag 2024

Op donderdag 16 mei a.s. organiseert de Heemkundevereniging voor al haar vrijwilligers weer de tweejaarlijkse vrijwilligersdag.

Dit jaar gaan we naar Oldenzaal

Hier gaan we onder leiding van stadgidsen een wandeling door de stad maken.
Oldenzaal is de oudste stad van Twente met een rijke historie. Hiervan vindt u nog steeds tastbare sporen terug. Die sporen leiden al terug naar de achtste eeuw met de vermeende komst van bisschop Plechelmus, waarvan de huidige Plechelmus basiliek nog steeds getuigt. Het is een Hanzestad en was vroeger in Twente de poort naar Deventer, Zwolle en het Duitse Westfalen. Net als Deventer en Zwolle werd Oldenzaal in de 17e eeuw , tijdens de Tachtig jarige oorlog, een vestingstad. Het werd een stad achter poorten, muren, wallen en grachten; veroverd, belegerd en gebrandschat door Geldersen, Spanjaarden, Geuzen en Münsterse troepen. In de negentiende-eeuwse domineerde de textielindustrie de stad.
Tijdens de wandeling zullen we o.a. kennis maken met het Heilige Geesthuis, de ruïnes van de Steenpoort, het Zwartz pakhuis, de Marktsteen, de Hofkerk en natuurlijk de Plechelmus basiliek, het J.W. Racerhuis, het Michgoriushuis terwijl we zullen eindigen in het Pahltehuis, voor koffie en iets lekkers. De wandeling duurt 1 tot 1,5 uur.


We eindigen de dag na een bezoek aan horecabedrijf “Tante Annie” Groote markt 7 te Oldenzaal voor enkele drankjes.
We worden om 13.50 uur bij de V.V.V. Oldenzaal, Grootestraat 35/37 verwacht.