VIDEO Wonen in ‘D aole Pasteriej

Wonen in een monument is niet altijd gemakkelijk, er zijn veel voorwaarden aan verbonden.

Harry en Nell Rientjes wonen al bijna 40 jaar in de oude pastorie aan de Koppelsbrink. Een Rijksmonument dat al sinds 1785 in bezit van de familie Rientjes is. Oorspronkelijk gebouwd als woonhuis voor de pastoor en de kapelaans die verbonden waren aan de Waterstaatskerk die ernaast heeft gestaan. Dit gebouw is afgebroken in 1890 toen de St. Stephanuskerk werd ingewijd.

Diverse leden van de familie Rientjes hebben er inmiddels gewoond, maar binnenkort komt daar een eind aan. Nell(81) en Harry(90) hebben het huis verkocht. Ze betrekken een appartement op de Bleek. “Het onderhoud, maar ook de tuin worden teveel voor ons”, verklaart Nell terwijl ze ons rondleidt door het prachtige pand.

Wonen in een monument is niet altijd gemakkelijk, er zijn veel voorwaarden aan verbonden. Zo mag er aan de buitenkant niets veranderd worden, zelfs binnen wordt het moeilijk. De lange gangen in het huis, de bogen aan het plafond en de opkamer zijn daar een voorbeeld van, die moesten blijven. Evenals de wandtegeltjes, die nog uit de tijd van de bouw stammen.

Oorspronkelijk was de voordeur aan de zijkant gesitueerd, in die periode mocht je aan de voorkant niet kunnen zien dat dit een pastorie was. We hebben het over de periode na de Reformatie. Het Calvinisme oftewel het protestantisme was de officiële godsdienst geworden en de katholieken moesten hun geloof in het geheim belijden.

Met de Franse Revolutie komt hier een eind aan en eind 18e eeuw mocht de Waterstaatskerk gebouwd worden. Die stond met de achterkant tegen de pastorie aan. Een reliëf in kiezelsteentjes aan de zijkant herinnert aan een bezoek van de bisschop en de verdwenen voordeur.

Toen Harry en Nell in het huis trokken bouwden ze er een nieuwe keuken met een garage bij, uiteraard in de stijl van het huis. Ze woonden er samen met hun kinderen Colette, Toon en Petra.

Interview en Tekst: Annemarie Haak
Video en montage: Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne

Kijk meer video’s uit Borne

Volg het nieuws uit Borne

Meer over cultuur uit Borne