VIDEO De Heemkundevereniging gaat moderniseren

De organisatie krijgt versterking op het gebied van PR en communicatie.

De Heemkundevereniging Borne en RTV Borne gaan de komende tijd samenwerken om de Heemkunde qua organisatie en communicatie van een moderne jas te voorzien.

De Heemkundevereniging heeft sinds de oprichting in 1962 haar sporen verdiend als dé organisatie die zich bezghoudt met het beheren, bevorderen, verzamelen en publiceren over de plaatselijke geschiedenis van Borne in al haar facetten. De Heemkunde is niet alleen een enorm kenniscentrum op het gebied van de Bornse geschiedenis, ze ondersteunt ook veel initiatieven in Borne die actief zijn op het gebied van cultureel erfgoed. Een recent voorbeeld is het project ‘de Rode Draad’, waarbij een groot aantal Bornse organisaties zich verenigen onder de naam Borns textiel Collectief en samen een jaar lang de geschiedenis op het gebied van textiel in beeld gaan brengen.

Vernieuwing gewenst

De Heemkundevereniging telt zo’n 500 leden. De Heemkunde bereikt op dit moment voornamelijk de ouderen, de zestig plussers. Interesse voor geschiedenis ontstaat meestal wanneer men meer vrije tijd heeft. Bij een pensionering of werktijdverkorting en dat is meestal op latere leeftijd. De Heemkunde wil echter ook de jongere senioren bereiken en enthousiasmeren om lid te worden van de vereniging. Om een grotere groep te bereiken heeft de Heemkunde social media nodig en op dit gebied ontbreekt het haar aan de vaardigheden.

Social Media en website

De Heemkunde en RTV Borne vonden elkaar in een gezamenlijk project: RTV Borne gaat zich inzetten om de Heemkunde te helpen met deskundigheidsbevordering en organisatieversterking. Dat houdt allereerst in een training van de vrijwilligers op het gebied van presenteren en het omgaan met en onderhouden van social media, waaronder een website, facebook etc. Daarnaast wordt ook de organisatie versterkt door aandacht voor de marketing en PR. denk bijvoorbeeld aan de productie van promotievideo’s en een website.

RTV Borne zal de Heemkundevereniging ondersteunen bij het ontwerpen en bouwen van een eigen website binnen het platform BorneinBeeld.nl. Op dit platform kunnen Bornse organisaties tegen minimale kosten een eigen website beheren en gebruik maken van gezamenlijke communicatie- en promotie activiteiten.

Het is de intentie om het project in de zomer te kunnen afronden, onzekere factor daarbij is de vraag of de ontwikkleingen rond het cornavirus voor vertraging zullen zorgen. Hoe dan ook, als het aan beide organisaties ligt wordt de samenwerking ook na dit project voortgezet.

Kijk voor meer informatie op de website van RTV Borne

Kijk meer Video’s uit Borne

Meer over Cultuur in Borne

tekst: Michel van der Voort
Een productie van RTV Borne