Stolpersteine Borne Steentjes: Joseph Reinhold – Grotestraat 212

Auteur: Annette Evertzen

Joseph Reinhold

Joseph Reinhold

Afb. 01: Steentjes fam. van Gelder en Joseph Reinhold
Afb. 02: Joseph Reinhold en Sara Voorzanger

Joseph Israël Reinhold wordt in 1916 in Keulen geboren. Hij komt in 1939 naar Borne als één van de Palestina pioniers, jonge mensen die zich willen bekwamen in praktische beroepen om in Palestina een nieuwe gemeenschap op te bouwen. De meesten werken bij boerenbedrijven en velen overleven de oorlog, waarschijnlijk door hun hoge organisatiegraad. Joseph, die loodgieter van beroep is, kiest in april 1940 voor een functie bij Spanjaard.

In de oorlog woont hij, net als Wolf Engländer, bij de broers Van Gelder aan de Grotestraat. In 1942 vertrekt hij gedwongen naar Amsterdam, waar hij zes maanden later met Sara Voorzanger trouwt. In 1942 wordt hij op transport gezet naar een werkkamp en dat houdt hij vol tot januari 1945. Ook Sara komt om in de oorlog.

N.B.
Joseph Reinhold heeft de oorlog overleefd. Dat is bij toeval ontdekt door een brief uit een nalatenschap. De brief kwam uit de USA, en is in 1947 geschreven door Joseph Reinhold. In de brief beschrijft hij hoe hij verschillende kampen overleefde.

Deze informatie is door het Rode Kruis bevestigd. Zij ontdekten zijn overleving enkele jaren geleden toen een zoon van hem om meer informatie vroeg over de toenmalige vrouw van Joseph: Sara Voorzanger.

Sara stierf in Auschwitz. Joseph stierf in 1994 – 77 jaar oud – in Jefferson, Ohio.

De steen voor Joseph Reinhold is verwijderd in december 2015.

Meer info zie: Steentje is weggehaald