Stolpersteine Borne Steentjes: Jacob Rozendal – Aanslagsweg 24

Auteur: Annette Evertzen

Jacob Rozendal

Jacob Salomon Rozendal

Afb. 01: Steentjes Van Gelder Rozendal
Afb. 02: Jacob Rozendal

Jacob Salomon Rozendal heeft maar kort in Borne gewoond, want de oorlog haalde hem in. Hij woonde bij zijn tante mevrouw Van Gelder-Bos aan de Aanslagsweg, en hielp in de winkel. Dit is er over hem en zijn ouders bekend.

Jacob, de vader van Jacob Salomon, werd in 1898 in Meppel geboren. Hij trouwde met de uit Almelo afkomstige Sophia Bos (1899). Jacob had in Meppel een kleine winkel bij zijn woning. Verder stond hij op diverse markten en ventte hij langs boerderijen met textielwaar. Al voor de oorlog had hij een stokoude Ford voor zijn werkzaamheden.

Jacob Salomon, de enige zoon van het echtpaar, wordt in 1920 in Meppel geboren. Hij groeit op in zijn geboorteplaats en vermaakte zich prima met zijn vriendjes. Een van hen (Anton Engels) vertelt:

Ik draag altijd een klein fotootje dat in 1938 gemaakt is, bij me. Daar staan we als achttienjarigen op. Henk met een sigaret in de hand en Jacob rookt een sigaar. Wat een tijd was dat. Allemaal in de bloei van ons leven. En dan denk ik aan Jacob: vijf jaar nadien was hij dood. Ik weet nog dat Jacob op woensdagavond naar de voormalige joodse school moest. Wij gingen dan voor het raam staan en stuk voor stuk lieten we een van ons, de ramen waren hoog, op de schouders van een ander klimmen en naar binnen kijken. Ja, Jacob: een aardige jongen was dat.
Bron: Joods Monument Meppel www.joodsmonumentmeppel.nl

Zoon Jacob Salomon zou zeker in de voetsporen van zijn vader zijn getreden, als de Tweede Wereldoorlog er niet tussengekomen was. Aan het begin van de oorlog moet hij in dienst, hij wordt gevangen genomen en weer vrijgelaten. In november 1940 vertrekt hij naar Borne, omdat hij in die plaats een meisje had leren kennen. Jacob wordt in Borne opgepakt en komt in Westerbork terecht, daar ziet hij zijn moeder terug en samen met haar wordt hij naar Auschwitz gedeporteerd. Hij wordt doorgestuurd naar Blechhammer, waar ook zijn vader zit, om er te werken. Zijn ouders sterven al gauw, maar Jacob weet bijna twee jaar in het kamp te overleven tot augustus 1944 als hij – 23 jaar oud – sterft.