Stolpersteine Borne Steentjes: De heer van Gelder – Nieuwe Kerkstr. 26

Auteur: Annette Evertzen

Familie Schlosser

Familie Schlosser en Izak en van Gelder

Afb. 01: Steentjes familie Schlosser

Er zijn helaas geen foto’s gevonden van de familie Schlosser

Rabeka van Gelder huwt in 1916 met Salomon Schlosser uit Den Ham. Ze gaan aan de Nieuwe Kerkstraat (nu nummer 26) in Borne wonen, waar hun zoon Levie in 1918 wordt geboren. In de oorlog woont Izak van Gelder, de broer van Rabeka, bij hen in. Salomon handelt in alles wat los en vast zit, terwijl zijn zoon in paarden doet. In de oorlog worden Salomon en zijn zoon Levie tewerkgesteld in kamp Overbroek te Kesteren. Enkele maanden later worden zijn vrouw Rabeka en haar broer Izak uit Borne opgehaald en treffen de vier elkaar in Westerbork. Een week later worden ze naar Auschwitz gedeporteerd, waar alleen Levie niet direct vergast wordt. Hij komt een paar maanden later om.

Verschillende mensen herinneren zich Salomon Schlosser. Niet altijd even gunstig, want hij had nog al eens ruzie met zijn vrouw, met veel lawaai en schreeuwen. Daarna liepen ze weer gearmd de deur uit. Salomon was scharrelaar in ongeregeld goed, hij handelde in van alles (textiel, paarden, nuchtere kalveren, kippen), voor een schappelijke prijs.
De meningen zijn nogal verdeeld over zijn mate van armoede. Volgens iemand behoorde het gezin tot de armste van Borne, volgens een ander hield hij zich alleen maar arm. En volgens weer een ander had hij stand, hoe arm hij ook was…
Hij was een schiere kerel… Ze hadden ook een mooie tuin, met veel dieren die er in rondliepen… Ze hadden veel sikken en bokken om het huis.
Een buurman ziet hoe mevrouw Schlosser wordt opgehaald: Ze hield zich aan het hekje voor het huis vast, roepend: ‘Laat me toch met rust, ik heb toch niets gedaan! Mijn man is al opgehaald, en mijn zoon. Laat me met rust!!’ De Nederlandse politieman heeft toen met een stok op haar handen geslagen.
Bron: Interviews Jaap Grootenboer