Stolpersteine Borne Steentjes: De heer Engländer – Grotestraat 212

Auteur: Annette Evertzen

De heer Engländer

Wolf Engländer

Afb. 01: Steentjes Familie van Gelder en Wolf Engländer
Afb. 02 Foto Wolf Leib Israel Engländer

Wolf Leib Israel Engländer wordt in 1893 in Altona (Hamburg) geboren. Wolf of Willi, zoals zijn roepnaam luidt, is in Hamburg de eigenaar van het bedrijf Hinsel & Engelsen, waar speelgoed en juwelen verkocht worden. Hij trouwt er met Marga Bender en ze wonen in bij haar ouders. In 1921 krijgen ze hun dochter Ruth Helene. Ze scheiden en Marga hertrouwt maar dat huwelijk houdt maar heel kort stand. Dochter Ruth blijft in die tijd bij haar grootouders wonen. Als Willi’s ex-vrouw Marga in Hamburg een uitzettingsbevel ontvangt, melden haar ouders zich vrijwillig voor hetzelfde vervoer naar het getto van Lodz in Polen. In Lodz werkt Marga als naaister en haar dochter Ruth als modeontwerpster. Ze worden allemaal in 1942 vermoord. Voor hen zijn Stolpersteine in Hamburg geplaatst [1].

Willi komt naar Borne vanuit Voorburg ‘ter verwijdering uit het grensgebied’. Het is niet duidelijk of hij in Borne connecties had. Hij verdient als koopman de kost. Hij heeft eerst ingewoond bij de familie Hes aan de Ennekerdijk en later bij Van Gelder aan de Aanslagsweg. Als hij wordt weggevoerd woont hij bij de Van Gelders aan de Grotestraat.

Hij wordt tewerkgesteld in kamp Overbroek, samen met verschillende Bornse plaatsgenoten. Vandaar wordt hij via Westerbork naar Auschwitz gestuurd waar hij opnieuw in een werkkamp terecht komt. Hij sterft er in 1943.

[1] Stolpersteine-hamburg.de/en.php?MAIN_ID=7&BIO_ID=721