Stolpersteine Borne Steentjes: De familie Roozendaal – Ennekerdijk 21

Auteur: Annette Evertzen

Familie Roozendaal

De familie Roozendaal

Afb. 01: Steentjes familie Roozendaal
Afb. 02a: Berta Roozendaal
Afb. 02b: Johanna Roozendaal
Afb. 03a: Erich Roozendaal
Afb. 03b: Siegfried Roozendaal

De weduwe Berta Sara Roozendaal-Israel (1874) is samen met haar zuster Henriette Weinberg-Israel (1872) naar Borne gevlucht.

Henriette (Jettchen) en Berta komen in 1939 naar Borne omdat de dochter van Henriette hier woont. Deze dochter Hedwig is getrouwd met Isaac Lievendag en woont aan de Von Bönninghausenstraat. Mevrouw Weinberg gaat bij haar dochter wonen.

Mevrouw Roozendaal en haar kinderen Erich (1904), Johanna (1906) en Siegfried (1910) komen uit Nordhorn. Berta’s man Mozes werd in 1872 in Denekamp geboren en verhuisde later als 10-jarig jongetje met zijn ouders naar Nordhorn. Hij sterft in 1920, waarna zijn weduwe Berta met de verkoop van afvalproducten in haar onderhoud probeert te voorzien. Ook Berta heeft familie in Borne. Haar man Mozes was een neef van de beide ouders van Henriette van Emden – Roozendaal. Daarnaast was een zus van Mozes getrouwd met oom van Henriette van Emden.

In Borne gaat de familie Roozendaal aan de Ennekerdijk wonen, naast de synagoge. Siegfried trouwt in Borne met Rika de Haas. Rika kwam uit Wertle, Duitsland, maar werkte als dienstbode bij de kantoorboekhandel L. van Zuiden aan de Kalanderstraat in Enschede.

Erich en Siegfried werken in Borne als landbouwknechten. In 1942 worden ze tewerkgesteld in het kamp Overbroek. Daarna worden ze vanuit Westerbork samen met Siegfried’s vrouw Rika en hun tante Henriëtte op transport gezet. Rika overlijdt direct in Auschwitz, maar de broers Roozendaal worden ook in Polen weer te werk gesteld tot ze in maart 1944 sterven. Hun moeder Berta en zus Johanna worden via Vught en Westerbork in september 1943 naar Sobibor gebracht, de moeder een week na haar dochter. Beiden worden er direct vergast.

Berta Roozendaal had ook een dochter; Rosalie (1913). Zij verbleef in 1940 enkele maanden in Borne en opnieuw in 1942, toen ze in Borne trouwde met Walter Izak Terhoog. Rosalie overleefde Auschwitz en de dodenmarsen die aan het eind van de oorlog plaatsvonden. Haar man overleefde het niet. Rosalie hertrouwde met Arthur Krzesni, en kreeg met hem drie kinderen in de Verenigde Staten.