Stolpersteine Borne Steentjes: De familie Lievendag – Brinkstraat 17

Auteur: Annette Evertzen

Familie Lievendag

Mietje en Henriëtte Lievendag

Afb. 01: Steentjes Familie Lievendag – Brinkstraat

Er zijn helaas geen foto’s gevonden

Dochter Mietje van Hartog en Jette Lievendag blijft ongetrouwd in het ouderhuis aan de Marktstraat wonen en verzorgt er waarschijnlijk haar ouders op hun oude dag. Ze krijgt lappen van Spanjaard en gaat met twee koffers langs de deuren om ze te verkopen. Voor de oorlog verhuist ze naar de Brinkstraat (nu nummer 17), ze heeft er een winkeltje in manufacturen.

Tijdens de oorlog woont haar nicht Henriëtte bij haar. Henriëtte is de dochter van Mietje’s broer Salomon. Henriëtte werd als kind opgevangen door haar tante, toen haar moeder stierf. Ook zij is ongehuwd. Ze woonde en werkte voor de oorlog lange tijd in Dortmund, bij de familie Rosenbaum, die een manufacturenzaak hadden. Ze komt in 1938 terug uit Duitsland en gaat weer bij haar tante Mietje wonen. Vanuit Nederland probeert ze een verblijfsvergunning voor de familie Rosenbaum te regelen: uit ‘medelijden en op verzoek van de familie Rosenbaum, waarbij zij ongeveer veertien jaar in betrekking is geweest’. Het lukt niet.

Mietje en Henriëtte worden beiden op het grote transport naar Vught gezet, en daarna naar Westerbork. Mietje wordt op 11 mei naar Sobibor gedeporteerd en Henriëtte een maand later.