Stolpersteine Borne Steentjes: De familie Franken – Oude Deldensestr. 34

Auteur: Annetter Evertzen

Familie Franken

De familie Franken

Afb. 01: Steentjes familie Franken
Afb. 02: Siefried Franken
Afb. 03: Agatha Franke
Afb. 04: Julie Franken Samuel

De heer Siegfried Franken wordt in 1899 in Herbern in Duitsland geboren. Hij komt al in 1933 naar Borne en woont in bij verschillende Joodse families totdat hij in 1937 trouwt met Agatha van Zuiden, die in 1902 in Hoogeveen is geboren. Door haar huwelijk wordt ook Agatha statenloos. In 1939 krijgen ze een zoontje: Julius. Tijdens de oorlog wonen ze aan de Oude Deldensestraat (nu nummer 34 en gesloopt). De heer Franken werkt bij Spanjaard als monteur-slijper en verdient er in 1938 ƒ21,- per week.

Siegfried Franken wordt eind augustus 1942 opgepakt voor het werkkamp Overbroek. Samen met zijn vrouw en zoon, die in november worden opgepakt, wordt hij daarna op transport gezet naar Auschwitz. Zijn vrouw en hun 3-jarig zoontje Julius worden gelijk na aankomst naar de gaskamer gebracht. Julius is de jongste inwoner van Borne die in de vernietigingskampen omkomt. Siegfried sterft enkele maanden later in een werkkamp.

De moeder van Siegfried, Julie Franken-Samuel, komt in 1938 naar Nederland. Ze krijgt een tijdelijke verblijfsvergunning op grond van het feit dat zij ‘geen middelen van bestaan heeft in Duitsland en gezien haar hoge leeftijd geen werkzaamheden meer zal kunnen verrichten om in haar onderhoud te voorzien’. Haar kinderen die nog in Duitsland wonen, proberen te emigreren en een andere zoon in Haarlem heeft al schoonfamilie in huis genomen. Ze gaat daarom in Borne bij haar zoon wonen. Ze is 82 jaar als ook Nederland voor haar niet meer veilig is. Ze wordt opgepakt in april 1943 en gedeporteerd naar Sobibor. De laatste maanden woont ze alleen in Borne, want haar zoon en zijn gezin zijn dan al weggevoerd.