Stolpersteine Borne Steentjes: De familie Falkenburg – Meent 24

Auteur: Annette Evertzen

Familie Falkenburg

Fam. Falkenburg

Afb. 01: Steentjes familie Falkenburg en heer Frankenhuis
Afb. 02: Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van zijn moeder laat Salomo een advertentie plaatsen

Over het spoor aan de Oude Deldensestraat wonen in het begin van de oorlog Joël Falkenburg (geboren in Sneek in 1877) en zijn vrouw Amalia Mildenberg (geboren in Laer in 1872). Amalia is een zus van Friederike die met haar man Joseph Jacobs in Borne woont.

Amalia is eerder getrouwd geweest met de heer Max Frankenhuis. Ze kreeg met hem drie zonen: de oudste zoon, Salomo Frankenhuis, werd in 1902 in Zwolle geboren en in Borne volgden nog twee zonen, die allebei jong stierven. Vader Max overleed in 1920. Salomon bleef bij zijn moeder wonen en werd godsdienstleraar; een niet-Joodse vriend herinnert zich dat hij een goed raadgever was. Ze verhuisden naar Hengelo.

Met de heer Joël Falkenburg, haar tweede man, gaat Amalia opnieuw in Borne wonen. Joël is koopman, hij loopt altijd ‘met het pak’, zijn koopwaar. Ook heeft het echtpaar een winkeltje in de voorkamer van hun huis. Het gezin staat bekend als een arme familie.

In de oorlog wordt Amalia’s zoon Salomo Frankenhuis in augustus 1942 opgepakt voor het werkkamp Overbroek en later vertrekt hij naar Westerbork. Hij wordt in 1943 naar Auschwitz gedeporteerd en gaat gelijk door naar de gaskamers.

De heer Falkenburg moet mee met het grote transport naar Vught. Zijn vrouw is ziek als de massale deportatie vanuit Borne naar Vught plaatsvindt in april 1943. Zij wordt per autobus direct naar Westerbork gebracht. Ze ziet haar man daar later terug, want ze wordt gelijk met hem vanuit Westerbork naar Sobibor getransporteerd. Ze worden er in mei 1943 vergast.