Stolpersteine Borne Steentjes: De familie de Haas – Dorset Mansion House

Auteur: Annette Evertzen

Familie de Haas

De familie de Haas

Afb. 01: Steentjes familie de Haas

De uit Wierden afkomstige familie De Haas heeft in Borne ondergedoken gezeten bij de familie Fransen aan de Grotestraat. Het ging om Lion de Haas (geb. 1869), zijn vrouw Caroline Polak uit Sleen, hun zoon Simon en zijn vrouw Helena de Bruin uit Bergen op Zoom.

Lion de Haas had een olie- en vetfabriekje, waar de heer Fransen werkte. Lion de Haas richtte dit bedrijf op in 1906 en in 1937 werd hij opgevolgd door zijn zoon Simon. Simon was ook voorzitter van de Wierdense Harmonie.

De familie de Haas werd bij hun onderduikadres gearresteerd toen ze op de vlucht sloegen voor de Duitsers, die op zoek waren naar iemand anders. Ze zijn alle vier in 1944 vergast in Auschwitz. Het enige kind van Simon en Helena, Carla, heeft de oorlog overleeft. Ze zat ondergedoken bij een gezin in Bergen op Zoom. Na de oorlog komt het familiebedrijf in beheer van Carla’s onderduikgezin. Nu zit het bedrijf in Almelo, onder de naam Kroon Oil.

Lion en Carolina de Haas hadden naast Simon ook een zoon Jacob die trommelslager was en voor de oorlog overleed, een dochter Johanna die onderwijzers werd en de oorlog overleefde en een zoon Rudolf. Rudolf was huisarts in Rijssen, maar werd in Mauthausen gedood; zijn vrouw heeft de oorlog overleeft.