Stolpersteine Borne Steentjes: De familie Lievendag – Burg. v. Bönninghausenstr. 27

Auteur: Annette Evertzen

Familie Lievendag

Isaac en Hedwig Lievendag

Afb. 01: Steentjes familie Lievendag
Afb. 02: Henriette Weinberg-Israel

Isaac, de zoon van Joseph en Friederike, wordt in 1899 geboren. Hij gaat werken bij de afdeling transport van de firma Spanjaard en trouwt met de Duitse Hedwig Weinberg. Ze wonen op verschillende plekken in Borne, maar tijdens de oorlog staat hun huis aan de Von Bönninghausenstraat (nu nummer 27, gesloopt).

De moeder van Hedwig, de weduwe Henriette Weinberg-Israel is in 1939 uit Duitsland gevlucht en woont in bij haar dochter en schoonzoon. Als reden voor het aanvragen van een verblijfsvergunning staat vermeld dat zij in Duitsland onvoldoende middelen van bestaan heeft. Haar schoonzoon Isaac geeft aan bij Spanjaard een gemiddeld weekloon van ƒ16,50 te verdienen en zijn vrouw Hedwig verdient twee à drie gulden per week met ‘het maken en herstellen van damesgoederen’. Kennelijk is dit niet genoeg om ook de weduwe Weinberg te onderhouden, want de Israëlische gemeente zegt toe wekelijks met ƒ3,- te zullen bijspringen.

Ook een zus van Hedwig en haar man krijgen toestemming tot een tijdelijk verblijf in Borne, op doorreis naar de Verenigde Staten. Volgens de aanvraag van Hedwig was hun leven in Duitsland ondraaglijk geworden. Of de emigratie gelukt is, is niet bekend.

In de oorlog wordt Isaac tewerkgesteld in Kesteren. Zijn vrouw en schoonmoeder worden enkele maanden later opgehaald en met hem in Westerbork herenigd. Twee weken later worden ze naar Auschwitz gedeporteerd, waar de vrouwen direct worden vergast. Isaac wordt opnieuw gedwongen te werken tot hij in maart 1943 overlijdt.