OPEN MONUMENTENDAG IN BORNE

Open Monumentendag valt dit jaar op 9 september.


In Borne worden wederom tal van acties opgezet. Een en ander valt zelfs samen met de opening van het project Borns Blauw.
Voor de duidelijkheid wil ik de activiteiten van de Heemkundevereniging voor jullie op een rijtje zetten en erbij vermelden wat er verder te doen is.

10.00u Opening Borns Blauw op het Dorsetplein. Burgemeester Jan Pierik verricht de openingshandeling. Hierbij zijn alle deelnemende organisaties aanwezig.
Aansluitend loopt Pierik met twee ‘’blauwe’’ agenten naar de parkeerplaats bij het Kulturhus en lost het startschot voor de monumentenrun/fietstocht. Hierbij worden een aantal monumenten in de omgeving van Azelo en Borne aangedaan. Gidsen vertellen op locaties over de geschiedenis van de betreffende gebouwen. Opgave kan nog tot aan de start bij het Kulturhus. Kosten 10 euro met inbegrip van koffie met krentenwegge. De tocht is ongeveer 11 km.

Om 14uur staat er een monumentenwandeling op de rol. Hiervoor hebben de gidsen van Oud Borne een speciale nieuwe wandeling opgezet waarbij onder meer monumenten aan de Grotestraat worden aangedaan. Start en finish zijn bij het Kulturhus. Duur van de wandeling is ongeveer anderhalf uur. Opgave kan bij Andre Muller, andremuller@hetnet.nl Kosten 7,50 en ook hier krijgen deelnemers koffie/thee met een krentenwegge.

Verder zijn van 12uur tot 16uur de volgende monumenten open en te bezoeken:
Bussemakerhuis: Hier is de expositie Blauw te bewonderen nav het patronenboek van Johannes Mulder dat de Heemkunde aan dit museum geschonken heeft
Synagoge: Papier scheppen voor kinderen.
Doopsgezinde kerk: kunstenaar Suzy Hulshoff-van den Boom geeft een workshop Blauwdrukken met behulp van diverse materialen. Er zijn bovendien werken van haar te zien.
In de genoemde panden is tevens een deel van een puzzel te maken waarbij spreekwoorden met het woord Blauw erin worden verwerkt.
Oude Kerk: Opening van de exposite Fair Trade met Denim. Oude kledingstukken van spijkerstof zijn op een creatieve manier verwerkt en opgepimpt, soms tot geheel nieuwe attributen.
St. Stephanuskerk: Gidsen geven een rondleiding door de kerk en tonen de vele bijzondere details van dit Rijksmonument
Restaurant Dorset: vrije inloop.