Heemkundevereniging Borne levert historische foto’s voor bierviltjes

“Dit soort plaatjes geeft altijd aanleiding tot gesprekken over de historie”.

Nostalgische foto’s van onder meer het oude station, de vrachtwagens van de voormalige Grutterij Erven ten Cate, de Villa Sara, de Irenebank op het Dorsetplein, de textielfabriek Spanjaard of het oude gemeentehuis. In totaal tien verschillende foto’s staan er afgebeeld op bierviltjes. Keurig verpakt in een luxe sealing. Leuk om tijdens de feestdagen op tafel te leggen, maar ook zeer geschikt als cadeautje voor onder de kerstboom.

Het bedrijf TopViltjes heeft zich toegelegd op de productie van gepersonaliseerde bierviltjes voor elke gelegenheid. Zo worden er viltjes gemaakt voor bierbrouwerijen, maar ook voor bruiloften, (horeca)bedrijven, festivals, Abraham- en Sarafeesten, kortom voor elke gelegenheid is er wel een viltje te bedenken. Dat is tevens de reden dat het bedrijf aanklopte bij de Heemkundevereniging Borne met de vraag om foto’s van vroeger. Nostalgische plaatjes die herinneringen oproepen aan de tijd van toen. “Dit soort plaatjes geeft altijd aanleiding tot gespreksstof. Voor ouderen is het leuk om te vertellen over toen en jongeren vinden het leuk om iets over de historie te horen. Er verandert immers zo vaak en zo snel iets binnen een dorpskern”, licht ondernemer Joost Braam toe.

Belangstelling voor de roots is een item van alle tijden. Vrijwel iedereen wil graag zijn herkomst weten en vooral hoe de omgeving er toentertijd uitzag. “Voor ons als Heemkundevereniging is dit een ontzettend leuk initiatief waar we graag aan meegewerkt hebben door de foto’s aan te leveren. Immers zo blijft de historie op een leuke manier actueel”, verklaart Annemarie Haak. “Borne heeft veel monumenten, maar ook markante en herkenbare dorpsgezichten. Bovendien is het leuk als collectors item.”

TopViltjes heeft eerder een dergelijk project uitgevoerd in Hengelo. “Destijds hebben we dat gedaan in samenwerking met een supermarktketen en dat was een schot in de roos!” Het bedrijf is onderdeel van ReclaVilt, een bedrijf dat zich richt op de horeca. Deze bedrijfstak zit echter op slot en dit dwingt de Braam tot creatief ondernemen. Met de nostalgische viltjes hoopt hij de markt op te kunnen.

Slijterij de Barrique werd direct enthousiast toen hij de bierviltjes zag en neemt ze op in de verkoop. Daarnaast zijn ze ook online verkrijgbaar via de website Viltjes van Vroeger [www.viltjesvanvroeger.nl]. Een pakketje van tien bierviltjes is verkrijgbaar voor €3,95.

tekst en foto: Annemarie Haak