De Rode draad gaat rollen

De Rode Draad is onderdeel van het Twents Textielfestival.

Het programma is klaar en aanstaande vrijdag 26 februari kan burgemeester Jan Pierik de aftrap verrichten. De rode bal gaat rollen. Alle deelnemende instellingen en organisaties presenteren hun eigen activiteit terwijl ze met een rode draad met elkaar verbonden zijn. Dit gebeurt bij het Bussemakerhuis.

Op diezelfde dag zullen de kleurplaten getoond worden die leerlingen van de basisscholen hebben gekleurd. Alle scholen hebben kleurplaten ontvangen, ontworpen door kunstenaar Ellen Klasens. De platen zijn gedigitaliseerd en worden vanaf vrijdagavond online vertoond via de website borneinbeeld.nl

De Rode Draad is onderdeel van het Twents Textielfestival dat per 1 maart in meerdere musea in de regio van start gaat. Oorspronkelijk waren dit vijf musea, maar intussen heeft ook het Rijksmuseum Twente uit Enschede en het Rijssens museum zich aangesloten. Het is het eerste project dat gezamenlijk wordt opgepakt. “Het gaat om redelijk kleine musea en door op deze manier samen te werken kunnen we elkaar versterken. We denken dat we de regio hiermee op de kaart zetten. Dit is de eerste keer dat zoiets plaats vindt, maar in de toekomst gaan we hier zeker mee door!”

Borne is koploper met de Rode Draad. Het hele jaar door zijn er rond dit thema activiteiten opgezet, in het Bussemakerhuis zelf maar ook door organisaties daarbuiten, zoals de Heemkundevereniging, De Bornse Synagoge, Gidsen Oud Borne, Kunst in het Koetshuis, Josje Esseveld, het Kulturhus, Fair Trade en de Kringloop Op het programma staan onder meer een fototentoonstelling, een modeshow met bijzondere kleding, verhalenroutes, kunstprojecten, lezingen, films en theater. Tegelijk met de opening presenteert de kunstenaarsgroep van het Koetshuis haar Community Art project. Met deze activiteit roepen de kunstenaars alle creatievelingen in de gemeente op om een werkstuk te maken in het kader van Textiel of de Rode Draad. De resultaten worden verzameld en in het najaar geƫxposeerd. Op die manier hopen de kunstenaars een grote diversiteit aan objecten te kunnen laten zien, allemaal in het thema Textiel of de Rode Draad.

Op de foto: Liesbeth Hassink, Laura Reymer en Corine Hofstra

Kijk voor meer informatie op de website van de Rode Draad bij VisitBorne

Lees meer over Cultuur in Borne

Tekst: Annemarie Haak
met dank aan de bornse courant