Auteur: Anja Tanke
Onze gemeente had en heeft een veelzijdig aanbod van winkels van allerlei aard. Tot 1940 kende ons dorp nog geen fotograaf die werkte vanuit zijn eigen bedrijf. In dat jaar kwam daar verandering in. In deze aflevering aandacht voor de twee locaties waar Foto Havo gevestigd was.
Grotestraat 190
In 1928(1) vraagt Roelf Zomer een vergunning aan voor het bouwen van een kiosk op grond eigendom van de familie Schreuder. Zij woonden links naast de te bouwen kiosk. Zomer begint als bijverdienste een winkeltje in rookwaren en aanverwante artikelen. In de aanvraag schrijft hij: “stelt ondertekende het op prijs U.E. nog mede te deelen, dat hij zijn studie voor onderwijzer wenscht voort te zetten en de kosten niet langer ten laste wil laten komen van zijn moeder, die weduwe is.”
In 1940 kwam radiomonteur Gerrit de Vries op het idee om pasfoto’s te gaan maken voor persoonsbewijzen. Hij trok met zijn camera van deur tot deur, maar helaas was de omzet slecht. Hij gaf niet op en huurde de kiosk van Zomer voor een bedrag van 50 cent per week. Toen lukte het wel! In twee maanden tijd verdiende De Vries fl. 600,—, voor die tijd een flink bedrag. Hij wist toen dat hij met fotografie zijn brood kon verdienen. Om aan de enorme vraag te voldoen kreeg hij hulp van twee vrienden: Hartkamp en Volkers.
De eerste twee letters van hun achternamen vormen de naam van zijn onderneming “Foto Havo”.
Stationsstraat 4
In 1947(3) koopt De Vries van J.B. van der Woerd–Wennink het pand Stationsstraat 4. Het is een mooie stap vooruit. Het winkeloppervlak groeit van ca 12 naar 20 m2.
In 1952 introduceerde Agfa de kleurenfilm en De Vries experimenteerde net zo lang tot hij in zeven minuten de foto’s kon afdrukken. Hiermee maakte hij naam(4). De Vries was niet alleen een gedreven fotograaf, hij filmde ook. In opdracht van de gemeente maakte hij in de jaren ‘40 en ‘50 meerdere films die nu bekend staan als de ‘Bornse Spiegel’. Ook maakte hij een bedrijfsfilm over Signaal. U kunt ze bekijken op www.robsarchief.nl
De zaken gaan goed, in 1961 blijkt de winkel opnieuw te klein en volgt een verbouwing.
Het echtpaar De Vries verhuist in 1971 naar Weerselo, de woning boven de winkel wordt verhuurd aan het jonge paar Hans en Pauline Plomp. Hans Plomp, een in de regio bekende fotograaf, is in dienst bij De Vries en in 1975 gaan beiden een compagnonschap aan omdat De Vries geen opvolger heeft. In 1976 laten de compagnons het pand ingrijpend verbouwen tot het pand zoals we dat vandaag de dag nog kennen. Hans en Pauline Plomp zetten de zaak voort tot medio 2008.
Momenteel is in het pand telefoonwinkel Optie 1 gevestigd.
Noten
- Gemeentearchief Borne. Bouwvergunning 1928/0164
- Gemeentearchief Borne. Index bouwvergunningen
- Gemeentearchief Borne. Kadaster legger 4483 De Vries, legger 4412 Wennink
- Dit artikel is hoofdzakelijk gebaseerd op een reclame folder uitgegeven bij gelegenheid van de verbouwing in 1976. Zie documentatiecollectie gemeentearchief Borne.
Dit artikel is mede tot stand gekomen dankzij informatie van Gé Nijkamp.
(–> naar PDF-versie van deze publicatie)
(–> naar Inhoudsopgave 2017-01)
(–> naar Boorn & Boerschop pagina)