Boorn & Boerschop 2017-01: Het Hip en Mijn Stad Mijn Dorp

Auteur: Tonny Vrijkorte

U kon de laatste tijd regelmatig de term mijnstadmijndorp (MSMD) tegenkomen. In de media is gemeld dat ook de gemeente Borne een contract heeft gesloten met HCO (Historisch Centrum Overijssel) om net als onze heemkundevereniging het foto materiaal van het gemeentearchief onder te brengen in MSMD.

Iets over de achtergrond van MSMD

Geschiedenis is een levend element in onze samenleving. Het bepaalt mede onze identiteit. Het HCO vindt het daarom erg belangrijk dat de Overijsselse geschiedenis herkenbaar en toegankelijk is voor alle mensen in Overijssel en daarbuiten. Wij staan in Borne daar niet alleen in. Naast het HCO spelen historische verenigingen, archiefinstellingen en andere collectiebeheerders binnen Overijssel een belangrijke rol in de zorg om het behoud en de presentatie van het cultureel erfgoed van Overijssel. Historische informatie is voor iedereen steeds meer binnen handbereik dankzij het internet. Het HCO heeft daarom een platform opgezet om de geschiedenis van de provincie te presenteren. Iedereen die bijdraagt aan het cultureel erfgoed van Overijssel kan helpen om dit platform inhoudelijk vorm te geven. Zo ook heeft onze vereniging in 2014 besloten deel te nemen aan dit platform via het HIP, ons Historisch Informatie Punt. De deelname is overigens gratis. Voor een aantal verenigingen was dit mede een reden om uit kostenoverwegingen hun eigen website op te heffen en volledig over te gaan naar MSMD.

De website MSMD

De website is opgedeeld in een visueel georiënteerd deel (m.n. fotocollecties) en bereikbaar onder www.mijnstadmijndorp.nl en in een digitale studiezaal die Onderzoek Overijssel wordt genoemd en waarin alle ook niet beeld gerelateerde collecties zijn ondergebracht. Onderzoek Overijssel is bereikbaar onder www.onderzoekoverijssel.nl.
Er is veel historisch fotomateriaal te vinden dat vaak door particulieren is ingebracht en nu digitaal beschikbaar is. Met name foto’s geven een uniek beeld vanaf de vorige eeuwwisseling en het is niet uitgesloten dat u ook eigen familieleden aantreft op deze foto’s. Via “zoeken” komt u snel bij uw woonplaats of bij familiefoto’s. In MSMD kunt u ook verhalen, nieuwsberichten, aankondiging evenementen en fotoalbums publiceren. Het is ook mogelijk thema-pagina’s aan te maken over een bepaald onderwerp aan de hand van reeds aanwezig materiaal.
Binnen beide websites hebben de deelnemende historische / heemkundeverenigingen zo ook het HIP hun eigen deelverzameling. Er doen nu 27 heemkundeverenigingen mee in MSMD waarvan 11 uit Twente.

HIP en MSMD

De archiefgroep van het HIP heeft in 2015 ingestemd met het geleidelijk overbrengen van de collecties naar MSMD. Eind 2015 is door de Foto werkgroep in samenwerking met HCO daadwerkelijk begonnen met de migratie van het aanwezige Foto / Dia archief naar MSMD. Midden 2016 was deze actie afgerond. Na de vakantieperiode is gestart met nog aanwezige maar nog niet gedigitaliseerde foto’s. Deze actie vordert gestaag, momenteel hebben we ruim 2000 foto’s ondergebracht. Het ligt in de bedoeling ook de bibliotheekcollectie, bidprentjes en krantenknipsels over te zetten naar MSMD. Dit vergt echter nog wel wat tijd, de vrijwilligers van het HIP moeten getraind worden in het werken met MSMD en de bestaande collecties moeten overgezet worden. Daarnaast moet het reguliere archiveringswerk ook gewoon doorgang vinden.

De website van het HIP op MSMD

U komt op de website door: https://heemkundevereniging-borne-hip.mijnstadmijndorp.nl in te typen. Als u naar beneden scrolt ziet u een selectie van de aanwezige inhoud in MSMD.

Hierna ziet u het resultaat

Afb. 01:

Het bladeren door de foto’s

Ik beperk me even tot de foto’s. Als u bovenin op foto’s onder 2192 klikt dan worden alle aanwezige foto’s getoond. Daarboven ziet u nog enkele opties zoals sorteren op en manier van weergeven. Bijvoorbeeld door op optie titel te klikken worden de foto’s op titel gesorteerd.
Het is verder nog mogelijk de foto’s in blokkenweergave of in lijstweergave (een voor een onder elkaar) te laten tonen.

Afb. 02:

Door op een foto te klikken krijgt u de foto compleet te zien en worden wat gegevens getoond.
Wilt u wat meer gegevens van de foto zien dan klikt u op de link in het vakje Bekijk dit collectiestuk ook op onderzoekoverijssel.
U vindt boven aan de pagina de bladerknoppen vorige en volgende.

Afb. 03:

Het zoeken van foto’s

Door op de knop zoeken bovenaan de pagina te klikken komt het scherm met de zoek opties te voorschijn.
Vul in het zoekveld de term(en) in waarmee u wilt zoeken. Klik op het vergrootglas en het zoeken begint. Er verschijnt nu Gezocht op en Toont … van … resultaten. Verder dezelfde procedure als onder bladeren door collecties.
Wilt u het zoeken tot de foto’s beperken klik dan voor het starten van het zoeken op foto’s

Afb. 04:

De weg kwijt?

U kunt in MSMD makkelijk verdwalen of niet kunnen vinden wat u zoekt terwijl het er wel is.
Enkele opmerkingen:
Bij een zoekopdracht wordt altijd gezocht naar elk item waarin het woord voorkomt. Dus u kunt resultaten krijgen die ogenschijnlijk niets met uw zoekopdracht te maken hebben.
Wilt u alleen zoeken in de verzameling van het HIP? Kijk dan of er in Filter op groep (filter linksonder) HEEMKUNDEVERENIGING-BORNE-HIP (nnnn) is ingevuld. Bent u onbedoeld op de hoofdpagina van MSMD terecht gekomen dan kunt u via zoeken op Borne HIP weer terugkomen op de pagina van het HIP door in de resultaten op de foto van HEEMKUNDEVERENIGING-BORNE-HIP te klikken.
Dat u een foto niet kunt vinden die er wel is kan te maken hebben met het feit dat er over de meeste foto’s niet zoveel bekend is. De huidige locatie (plaats en straatnaam) is meestal wel ingevuld mogelijk helpt dat.

Tot Slot

Aan de website Onderzoek Overijssel is in dit artikel verder geen aandacht besteed omdat deze bedoeld is voor de onderzoeker en deze vindt zijn weg zelf wel.
Ik hoop dat voor zover u nog geen kennis hebt genomen van MSMD u nieuwsgierig bent geworden en er eens gaat rondneuzen. U zou ons ook verder helpen als u ons meer kunt vertellen over wat er te zien is op de foto of wanneer die gemaakt is. Mocht u oude foto’s vinden bij het uitruimen van de woning na het overlijden van de laatste ouder, gooi deze dan niet weg maar overweeg deze te schenken aan het HIP. Daarbij zullen afspraken over de rechten van de foto’s worden vastgelegd.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2017-01)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)