Boorn & Boerschop 2016-01: Opening van de Spanjaardkamer in het Bussemakerhuis

Auteur: Helmich Kleerebezem

In de voorkamer op de eerste verdieping van het Bussemakerhuis zal in mei van dit jaar de rijke Spanjaardhistorie herleven. De presentatie zal bestaan uit documenten, foto’s, filmfragmenten, portretten en voorwerpen. Met de Spanjaardkamer zal de laatste fase van de herinrichting van het museum zijn voltooid.

Het verhaal

Op dit moment zijn een bescheiden aantal realia uit het erfgoed van Spanjaard tentoongesteld. Wat nog ontbreekt is een consistent verhaal over de familie Spanjaard waarin de samenhang wordt weergeven tussen de geschiedenis van de familie, de rol van de familie in Borne en hun joodse achtergronden en geloofsbeleving. Het museum gaat de invloed van de Spanjaards dan ook meer voor het voetlicht brengen in thema’s als familiegeschiedenis, bedrijfsgeschiedenis en de relatie met Borne.
Jaap Grootenboer, kenner van de Spanjaard-dynastie schrijft met vlotte pen in het volgende artikel over hun wel en wee in Borne.

Spanjaardweek

In het kader van de opening van de Spanjaardkamer organiseert het Bussemakerhuis samen met de Heemkundevereniging Borne, de Synagoge en de gidsengroep de Spanjaardweek van 29 mei t/m 5 juni. De gidsengroep geeft in die week speciale rondleidingen langs de woonhuizen en merktekens van de Spanjaards. Het actuele programma voor die week is in voorbereiding en zal tijdig worden gepubliceerd.

Afb. 01: Rheumanella lakens
Afb. 02: Het wapen dat destijds de gevel van de fabriek sierde
Afb. 03: De fabriek in volle glorie
Afb. 04: De afbraak

Foto’s Spanjaard fabriek: Bart Hogeweg

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2016-01)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)