Boorn & Boerschop 2015-01: Verhalen maken mensen

Auteur: Burgemeester Rob Welten

Afb. 01:

Verhalen maken mensen

We leven in Nederland, en dus ook in Borne, al 70 jaar in vrijheid.
Er zijn nog maar heel weinig mensen in onze gemeenschap die zich de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog levendig kunnen herinneren, omdat ze ze echt beleefd hebben.
Er zijn wel veel mensen die de verhalen kennen, omdat ze van generatie op generatie worden doorverteld. Maar hoe lang gebeurt dat nog?

Wij leven nu in relatieve vrijheid, maar om ons heen komt de dreiging van geweld en onvrede dichterbij. We komen ermee in aanraking door beelden in het nieuws. We kennen door onze netwerken bijna allemaal wel iemand die iemand kent die het leven heeft gelaten door oorlog en geweld. Recent denk ik dan aan het uit de lucht schieten van de MH17 en aan de aanslagen in Parijs.

Al die verschrikkelijke gebeurtenissen, toen en nu, waar ook ter wereld, maken verhalen. Verhalen die we moeten blijven vertellen. Niet om wonden steeds opnieuw open te rijten, maar om nieuwe wonden te voorkomen.
De geschiedenis leert ons lessen. Wat gisteren is gebeurd moet ons motiveren om samen te blijven ‘vechten’ voor een morgen in vrijheid. Iedere dag opnieuw.

Het thema voor dit jaar is: ‘wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst’.
In Borne willen we oog houden voor het verleden, zicht hebben op de actualiteit en ons inzetten voor onze toekomst. Een toekomst die zich kenmerkt door vrijheid, respect, verdraagzaamheid en omzien naar elkaar.
Een toekomst vol verhalen, die we elkaar blijven vertellen. Omdat mensen verhalen maken, maar vooral omdat verhalen mensen maken…..

Burgemeester Rob Welten

Foto op deze pagina: de Hoofdstraat in Zenderen. De vlag hangt in april 1945 uit bij de zaak van Jaap de Wit.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2015-01)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)