Auteur: Annemie Mulders-Gordijn
Op dinsdag 23 september 2014 is herdacht dat Huize Lidwina te Zenderen 70 jaar geleden door de Duitsers is opgeblazen. Drie mensen, Sietse Hilbrink, zijn zoon Coen Hilbrink en Dirk Ruiter werden standrechtelijk gefusilleerd.
Genodigden, maar ook vele belangstellenden, verzamelen zich in de Zwanenhof voor de herdenking bij het monumentje aan de Lidwinaweg. In een lange stoet loopt men naar het monument waar een viertal blazers van de Brassband Borne spelen. Hier wordt een informatiebord over de geschiedenis van Huize Lidwina onthuld.
De heer Schott voert namens de zendamateurverenigingen VERON en VRZA het woord. Huize Lidwina was een knooppunt voor communicatie van KP (knokploeg) Zenderen. Burgemeester Rob Welten vertelt in zijn toespraak hoe belangrijk vrijheid is. Hij richt zich ook tot de kinderen van de Stefanusschool te Zenderen om hen duidelijk te maken hoe kostbaar 70 jaar vrijheid is en wat daarvoor gedaan is om die vrijheid te krijgen.
De zoon en kleinzoon van de gedode Coen en Sietse Hilbrink vertelt in drie verhalen hoe de overval in zijn werk ging. In zijn boek Vogelvrij Verleden, uitgereikt aan de aanwezigen, zijn de verhalen te lezen.
Namens de gemeente, VERON en VRZA en de familie Hilbrink worden kransen gelegd. De kinderen leggen witte rozen neer, de Last Post klinkt, een minuut stilte volgt, het Wilhelmus wordt geblazen. De kinderen onthullen het informatiebord over de geschiedenis van Huize Lidwina, een rusthuis voor dames.
In het weiland tegenover het monument staan een paar tenten. In één ervan is op mooie informatieborden, samengesteld door Leo Congert, de volledige geschiedenis van verzet en de overval op Huize Lidwina te lezen. In de andere tenten leggen zendamateurs met oude en nieuwe apparatuur verbindingen over de hele wereld. Zij geven aan belangstellenden uitleg over de apparatuur.
Het is een waardige en ontroerende herdenking met de familie van de gedode verzetshelden en de laatste overlevenden als eregasten.
Foto’s: Dirk de Graaf (1 t/m 3) en Annemie Mulders-Gordijn (4).
(–> naar PDF-versie van deze publicatie)
(–> naar Inhoudsopgave 2014-03)
(–> naar Boorn & Boerschop pagina)