Boorn & Boerschop 2011-03: Boekennieuws

Auteur: Jan Deckwitz

Afb. 01:

Titel : Streek & Taal Twente
Auteur : Gé Nijkamp
ISBN : 978-90-5512-352-0
Uitgever: Uitgeverij Van de Berg Almere

Sinds jaar en dag (1994) stelt Gé Nijkamp de spreukenkalender voor Twente samen. Naast spreuken vindt men op de kalender ook korte anekdotes, verhaaltjes en raadsels, veelal gericht op Twente en merendeels ook in het Twentse dialect of Twentse sproak.
Wat doe je met zo’n verzameling die nu na bijna twintig jaar is aangegroeid tot een omvangrijke hoeveelheid, moeten Gé en zijn uitgever gedacht hebben? In goed overleg is besloten het beste uit de verzameling te bundelen in een boek en dit de streekgenoten aan te bieden. Dit nu is een goeie gedachte geweest. Op de eerste plaats omdat je in het boekje blijft lezen en kijken, op de tweede plaats omdat het tegen St. Nicolaas en Kerst loopt en het boekje een uitstekend presentje is voor huisgenoten, vrienden of familie.
Naast de teksten is het boek ruim voorzien van tekeningen van Gerrit Hagting, een goede aanvulling waardoor het boekje blijft boeien.
De uitgever heeft er goed aan gedaan het boek in een hardcoveruitvoering uit te geven, dan kun je het boek ook nog eens in een kinderhand drukken.

Afb. 02:

Titel : Streuizaand: gedichten oet de haand van Jan Kleinman
Selectie : Berend Jager
Uitgever : Heemkundevereniging Bussemakerhuis Borne en de Boornse Noabers

Ook weer zo’n bundel waarin je blijft lezen. Gedichten met een ondertoon of met een nostalgische terugblik op het “Borne van toen”, het recente verleden. Jan Kleinman is er bekend mee geworden in Borne, Nee, niet bekend, . . .beroemd kun je beter zeggen: want wie kent Jan en zijn gedichten niet?
Berend Jager is in het archief van Jan gedoken en heeft in overleg een goede selectie gemaakt om deze in een boek te verwerken. Hierbij heeft hij getracht de gedichten te rubriceren en is hier aardig in geslaagd. De rubrieken zijn: Twentelaand, De sproake, méénske, Boorn, Roondum Kesmis en Niejjoar en Gràpkes en Gròlkes. U ziet, er is van alles wat. Zo was Jan ook in zijn actieve leven voor de gemeenschap. Hij was er altijd en altijd was er wat om te lachen en zo niet zorgde Jan voor een vrolijke ondertoon. Dit beeld van Jan Kleinman heeft Berend goed overgebracht. Het is dan ook echt een genot het boekje ter hand te nemen en het te lezen. Ook nu kan ik weer zeggen: het is bijna kerstmis, een leuk presentje waarmee je iemand blij kunt maken.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2011-03)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)