Boorn & Boerschop 2011-02: Vegen nieuwe bezems schoner

Auteur: Redactie

Tijdens de algemene jaarvergadering op 23 maart jl. is Frans Nijkamp gekozen tot de nieuwe voorzitter van de heemkundevereniging met naast hem Leo Leurink als de nieuwe (“oude”) secretaris. Gelukkig is de doorgewinterde penningmeester Henk Westerik op zijn stek gebleven. Leo en Henk zijn bekend maar de nieuwe voorzitter is voor velen toch niet zo bekend. Voor de redactie aanleiding eens met hem te gaan praten.

Frans Nijkamp behoort tot de “baby-boomers”. Hij is in september 1946 in Borne geboren en wel tegenover de “Oale Schöp”.
Voor kinderen had deze buurt indertijd zeer veel te bieden (met o.a. twee boerderijen, het Rientjesbos en het watertorengebied).
In alle gemoedelijkheid werd de dorpse lagere school doorlopen en dit ging uiteraard samen met de nodige jongensavonturen.
Zijn middelbare schoolopleiding (de MULO) doorliep Frans in Hengelo, op zich al een heel andere wereld.
En toen? Het buitenleven had hem altijd al zeer getrokken en in z’n vrije tijd en vakanties had hij al jaren veel tijd op de boerderijen (met name bij Frans Rientjes) doorgebracht. Dus toen de MULO erop zat; dacht Frans: Ik word “agrarisch assistent”.
Zijn vader keek dat een tijdje aan en vond dit geen goed idee en Frans werd min of meer gedwongen te gaan solliciteren bij de NMB (de meedenkbank!). Met goed gevolg: hij werd hier aangenomen. Het een en ander betekende dat hij ’s avonds, net als vele anderen allerlei opleidingen moest gaan volgen. Frans kreeg binnen de bankorganisatie mogelijkheden door te groeien naar andere functies. Hij stelde wel steeds als voorwaarde, en dit uiteraard in overleg met zijn vrouw Elly, in het mooie Borne te willen wonen ook al zou dat zijn carrièremogelijkheden beperken.
Ruim 25 jaar van zijn werkzaam leven (waarvan de langste tijd in Borne) bracht Frans door bij de bank. Toen werd het tijd voor iets anders en dat werd Kroese-Wevers in Hengelo, een middelgrote accountants organisatie. Hier werkte hij in verschillende managementfuncties. Zo heeft hij heel zijn werkzaam leven in de zakelijke dienstverlening gewerkt.

In de vrije tijd gingen Frans en Elly er graag op uit: met de twee kinderen en met de caravan werd gedurende jaren heel Europa doorkruist. Nog steeds heeft Frans allerlei plannen om het reizen op te pakken.
Sinds september 2010 is Frans met de “VUT” en de vraag is dan hoe je invulling van je tijd gaat geven. De kinderen zijn met partners uitgevlogen en wonen elders in Nederland. Een kleindochter heeft zich inmiddels al aangediend en dit vraagt ook tijd en aandacht!

Afb. 01: Frans Nijkamp heeft de voorzittershamer in ontvangst genomen en geeft een korte uiteenzetting hoe hij invulling wil geven aan zijn nieuwe job

En wat doe je dan verder als je caravan op stal staat. Je loopt rond en praat vooral met plaatsgenoten, maatjes die je van vroeger kent en die jou ook weten te vinden, zeker als er als er zaken geregeld moeten worden. Je hebt ervaring genoeg opgedaan dus ze vinden je: ook voor de heemkundevereniging. Er kwam een jubileumcommissie en tijdens de tweede bijeenkomst zat Frans hier ook bij. Ja, en dan ben je de klos! Slimme jongens om je heen weten je te lijmen voor een bestuursfunctie; zelfs voor het voorzitterschap. En zo ging Frans voor de bijl en is hij nu voorzitter van de heemkundevereniging.

Hoe ziet hij zichzelf nu in die functie? Hij zegt zeer serieus en vastberaden: “We zullen er alles aan moeten doen de leden meer te betrekken bij de vereniging. Ook de jeugd willen we meer interesseren voor de geschiedenis van ons dorp. In het bijzonder de “jongere oudere” (de groep van ca. 45 tot ca. 65 jaar) moeten we hierbij niet vergeten te benaderen. Deze benadering zal de vitaliteit en continuïteit van de vereniging zeker positief beïnvloeden”.

Frans denkt dit te kunnen bereiken door een soort PR-marketing commissie in het leven te roepen en die een zeer gerichte opdracht te geven.
We zullen hem blijven volgen en uit het een en ander zal dan wel blijken hoe de nieuwe bezems vegen. In Boorn & Boerschop zal dit zeker worden geregistreerd.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2011-02)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)