Auteur: Jan F. Deckwitz
Ten oosten van de Rondweg, waar nu de Bornse Maten zich ontwikkelt, vond je hier tot 2002 landerijen en enkele boerenerven. Aan de Deuringerweg stonden enkele woningen en bedrijven. Over de Deurningerbeek direct rechts begint de Mekkelhorstweg: een mooi begin voor een fietstocht.
Sommige mensen rijden er nu achteloos aan voorbij, sommigen staan er even stil: het landkruis aan de Mekkelhorstweg op grens van Borne en Hengelo. Dit monument, ter nagedachtenis aan drie geëxecuteerde mensen van ’t Hesseler, is nu enkele meters verplaatst en totaal vernieuwd. Dit was hoognodig, het monument raakte in verval.
Slechts op enkele tientallen meters van het landkruis werden op 25 november 1944, in een weiland van Snuverink, drie mensen: J. Boomkamp, P. van Dijk en H. Roetgerink door de Duitse bezetter vermoord. Waarom?
Het ging om een Engelse kist, een Spitfire die in een luchtgevecht werd neergehaald. De vlieger wist zich met een parachute te redden en kwam levend neer in een boom op ’t Hesseler. Hij vluchtte!
De bezetter heeft direct na het luchtincident de omgeving afgesloten en naar de vlieger gezocht. Ze vonden hem niet en waren ervan overtuigd dat de plaatselijke bevolking de vlieger had ondergebracht. De Duitse autoriteiten stelden nog dezelfde dag de gemeente Borne aansprakelijk en namen zes mensen in gijzeling. Als de vlieger niet werd gevonden zouden deze zes worden geëxecuteerd.
De vlieger werd niet gevonden en op 25 november 1944 werden de drie hiervoor genoemde gegijzelden geëxecuteerd. Ter nagedachtenis werd jaren later het landkruis als monument opgericht bij de plaats waar de vlieger neerkwam.
De vlieger wist zich te redden en de vijand te ontvluchten, maar hij werd vijf dagen later ten westen van Rhenen gevangen genomen en na verhoor als krijgsgevangene afgevoerd naar Stalag Luft 1 POW Camp bij Barthe aan de Oostzee. Door de Russen werd hij hier na de oorlog bevrijd.
Naspeuring naar de vlieger leverde uiteindelijk resultaat op; hij werd in Engeland teruggevonden en in augustus 1991 voor het eerst geconfronteerd met de nabestaanden van de geëxecuteerden. Nagenoeg elk jaar komt de nu ruim negentigjarige vlieger “Jimmy” Taylor in Borne terug. Er is een warme vriendschap ontstaan met de navorsers en nabestaanden.
Het volledige verhaal van de gebeurtenissen kunt u terugvinden in het boek “In verdrukking, verzet en vrijheid”, geschreven door Hennie Noordhuis, Ger ter Braak en Marcel Kienhuis.
(–> naar PDF-versie van deze publicatie)
(–> naar Inhoudsopgave 2011-01)
(–> naar Boorn & Boerschop pagina)