Boorn & Boerschop 2010-03: Boorn en Boerschop van origineel naar een veelvoud

Auteur: Leo Bult

Dit jaar is het niet alleen Boorn en Boerschop dat een jubileum viert. Ook Leo Bult, lid van de heemkundevereniging en tevens mede verantwoordelijk voor het ter perse gaan van Boorn en Boerschop, is 25 jaar in dienst bij Hassink Drukkers te Haaksbergen. Een mooie gelegenheid om eens terug te gaan in de geschiedenis van het familiebedrijf en de band die zij door de jaren heen hebben opgebouwd met het verenigingsblad Boorn en Boerschop.

Het historische begin van Hassink Drukkers voert terug naar 2 mei 1902, als de gebroeders Jan en Albert Hassink in Enschede een kleine boekdrukkerij beginnen. In die tijd waren de Hassinks, net als veel andere Twentse bedrijven, haast volledig afhankelijk van de textielindustrie. Het merendeel van het drukwerk bestond dan ook uit stalenboeken en stalenkaarten. Na een aantal jaren is het Jan die de leiding van het bloeiende bedrijf alleen voor zijn rekening neemt. Uit zijn huwelijk met Johanna Geertruida Boekhold worden twee kinderen geboren; dochter Arnolda en zoon Theodorus Antonius. Theo is als enige zoon voorbestemd om het familiebedrijf voort te zetten. Met dit doel voor ogen reist hij af naar Leipzig waar hij zich de fijne kneepjes van de boekdrukkunst eigen maakt. Samen met Mini Langkamp krijgt hij twee kinderen: Hanneke en Willem Jan. Als derde generatie neemt zoon Willem Jan, amper van school, de drukkerij in 1973 van zijn vader over. De opdrachten zijn inmiddels gevarieerder en er is geïnvesteerd in nieuwe, moderne machines. Het enige wat er mist bij de kleine drukkerij is de mogelijkheid tot uitbreiding. Daarom verhuist het bedrijf in 1977 van Enschede naar het industrieterrein in Haaksbergen, waar Willem Jan met twee medewerkers het nieuwe pand betrekt.
De investering werpt zijn vruchten af: klanten uit heel het land blijken de Twentse drukker te kunnen vinden. Anno 2010 heeft de drukkerij dertig man personeel in dienst die de zorg dragen voor vrijwel alles wat het drukkersvak omvat. Niet alleen familiedrukwerk zoals geboortekaartjes, maar ook briefpapier, brochures, periodieken, posters, kalenders en boeken worden op moderne wijze vervaardigd.
Sinds 1999 wordt ook Bornse historie, in de vorm van Boorn en Boerschop, door de persen van de drukkerij vermenigvuldigd. De band tussen Boorn en Boerschop en Hassink vindt zijn oorsprong in het goede burencontact van Leo met Andries Linthorst, destijds penningmeester van het blad.
Leo wordt enthousiast van de verhalen die hem vanuit de heemkundevereniging bereiken, en besluit samen met zijn vrouw Marianne lid te worden en de zorg voor het verenigingsblad met de heer Frits van Capelleveen op zich te nemen. Samen met Frits tilt Leo Boorn en Boerschop naar een hoger niveau, geïnspireerd door Frits’ warme passie voor de vereniging en het grote archief waaruit hij zijn informatie kan putten. Sinds Frits’ overlijden in 2006 werkt Leo samen met Anja Tanke en Jan Deckwitz, die om beurten de opmaak van het blad verzorgen. Werden in 2006 tekst en foto’s nog handmatig ingescand, tegenwoordig worden de bestanden digitaal aangeleverd. Ook een blad met historie gaat met zijn tijd mee.

Afb. 01: Leo Bult voor zijn bedrijf Hassink Drukkers in Haaksbergen

Leo verzorgt inmiddels al elf jaar met groot plezier het drukwerk voor Boorn en Boerschop. Ook het ter perse gaan van de boeken Veertig jaar later, Hof te Borne, Bonje in Borne en Van Borghende tot Borne heeft hij als bijzonder ervaren. Daarnaast is zijn interesse voor de Bornse historie sinds zijn lidmaatschap van de heemkundevereniging alleen maar gegroeid.

De van oorsprong Denekamper merkt dat de bijdrage aan Boorn en Boerschop zijn kijk op de Bornse historie heeft veranderd. “Je ziet hoeveel invloed de historie van een dorp als Borne op het heden kan hebben. Een rondje door het dorp bewijst dit elke keer maar weer: De oude Stephanuskerk, de synagoge, het Mariakapelletje en de Oale Schöp, allemaal gebouwen waar ik sinds mijn lidmaatschap met andere ogen naar ben gaan kijken”.
Leo is dit jaar 25 jaar bij Hassink Drukkers werkzaam. Begonnen als drukker, tegenwoordig account manager, hoopt hij zich nog een aantal jaren voor het bedrijf te mogen inzetten. Dit doet hij samen met Loes en Tom, de kinderen van Willem Jan, die als vierde generatie het familiebedrijf langzaamaan zullen overnemen. Het intensieve contact met zijn klanten is datgene waar Leo de meeste energie uit put. Het is daarom logisch dat hij hoopt dat ook Boorn en Boerschop de komende jaren onder zijn hoede mag blijven.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2010-03)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)