Boorn & Boerschop 2010-02: Excursie naar Gees en Orvelte

Auteur: Henny Westerik

Op zaterdag 15 mei om 8.45 uur vertrok de bus van Brok vanaf het NS-station. Het gezelschap met leden van onze vereniging, waaronder enkele introducés, bestond uit 44 personen (een record!).

Rond 10.00 uur arriveerden we in het dorp Gees, met zijn mooie boerderijen te midden van oeroude eiken, en voerde een bolle klinkerweg ons over de es naar de landschaps- en beeldentuin van Dehullu. Na de koffie met cake kregen we via een PowerPoint presentatie inzicht in de aanleg en ontwikkeling van deze landschapstuin. De wandeling daarna, in de tuin van 6 ha. groot, was een geweldige ervaring. Het grote glooiende gazon wordt omzoomd door een fraai gevarieerd bosplantsoen van loofhout. Men ervaart de stilte van het landschap en kan volop genieten van de verschillende verrassende doorkijkjes. Fraaie Hollandse luchten spiegelen zich in zeven ronde vijvers.
Ook de expositie “Beelden in Gees” is beslist de moeite van een bezoek waard. Fraaie kunst is te zien in zowel de galerie als de tuin, waar beelden zijn gedrapeerd tussen al wat daar groeit en bloeit.

Om 12.30 uur vertrokken we naar het museumdorp Orvelte om er na aankomst te genieten van een Drentse koffietafel. Daarna hebben we in en buiten de huifkar kunnen genieten van al het moois dat Orvelte te bieden heeft, zoals vele monumentale rietgedekte boerderijen en een prehistorische hoeve met spieker. Tenslotte konden we ons in een glasblazerij warmen aan de presentatie van een spectaculaire en welbespraakte Britse glasmaker.
Om 17.15 uur stond de bus klaar voor de terugreis en tegen 18.30 uur waren we weer in terug in Borne. De reisleiders Leo Leurink en Henny Westerik werden door de voorzitter dank gezegd voor de organisatie van deze dag.

Afb. 01: Ons erelid Jaap en voorzitter Jan, op heterdaad “gekiekt”, op het verkeerde pad!

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2010-02)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)