Boorn & Boerschop 2009-03: Wie was Jan van de Pel en Leden van de RK dansvereniging

Auteur: Leo Leurink (Wie was Jan van de Pel) en Anja Tanke (Leden van de R.K. dansvereniging Hooger zij ons doel)

Zijn ware naam was Jan Smit; als ik ‘t juist heb stond zijn geboortehuis nabij de plek waar zich thans de Pellenhof bevindt. Tot en met de vijftiger jaren van de vorige eeuw was Jan van de Pel een bekend dorpsfiguur in het straatbeeld van Borne, waar hij dagelijks zijn ronde deed om weggegooide sigaren- en sigarettenpeuken uit de goot op te rapen. Thuis liet hij de vergaarde tabak drogen en gebruikte deze voor eigen consumptie.

Wie was deze Jan Smit?

Volgens Hennie Egberink, die een tweetal foto’s bezit waar Jan op de achtergrond staat afgebeeld, moet hij van beroep schilder zijn geweest. Geruime tijd woonde hij in een groene keet aan het eind van de Veldovenweg. Jan sleet zijn laatste levensdagen niet in Borne, maar in een bejaardentehuis in Winterswijk, in welke plaats hij op 23 oktober 1963 overleed.

Afb. 01: Jan van de Pel

Oproep

Hierbij doe ik een oproep aan de lezers van dit blad om meer wetenswaardigheden over deze, in de vorige eeuw, opvallende dorpsfiguur Jan van de Pel.
U kunt mij via tel. 074-2663160 bereiken; zo nodig kom ik graag bij u langs om uw informatie te noteren en om eventuele foto’s te kopiëren.
Wellicht kan ik bij een van de volgende uitgaven van Boorn & Boerschop een uitvoeriger verhaal over Jan Smit, alias Jan van de Pel, aan u presenteren.

Al bij voorbaat dank voor uw reactie.
Leo Leurink

Leden van de R.K. dansvereniging Hooger zij ons doel

In de vorige aflevering van Boorn en Boerschop stond een foto afgebeeld van leden van de R.K. dansvereniging Hooger zij ons doel. Inmiddels zijn van enkele leden de namen bekend. Herkent u nog andere personen? Laat het de redactie weten!

Afb. 02:

Namenlijst:

  1. Ley Wegter
  2. Cato Wegter
  3. Jan Hassels Mönning
  4. Frans Wegter?
  5. Antoon Wegter
  6. Anna Morselt?
  7. Anna Tangelder?
  8. Fr. Vaalt
  9. Liedenbaum
  10. Vaalt?

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2009-03)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)