Boorn & Boerschop 2009-02: Excursie naar Xanten

Auteur: Bestuur

Op 23 mei was het weer zover, de jaarlijkse excursie van de heemkundevereniging. We hadden er zin in. Het aantal deelnemers (34) was ongeveer gelijk aan het aantal van vorig jaar en ook de vaste chauffeur, de heer Brok, gaf acte de préséance.
Om half negen stond iedereen klaar en gingen we op pad, stralend weer deze keer. Via de autoweg 31 en een paar plaatselijke wegen (mooi, langs de Rijn) arriveerden we keurig op tijd bij het Archeologisch Park in Xanten. Voor een aantal een openbaring, ze kenden het park vanuit het verleden, maar herkenden bijna niets meer. De “Kaffee mit Kuchen” ging erin als de spreekwoordelijke uitdrukking en om 11 uur stonden twee gidsen klaar voor een goede rondleiding.

Afb. 01: Goed gerestaureerde restanten uit de Romeinse tijd

Ze vertelden van alles over het ontstaan van de oude Romeinse stad, hoe de stad verdween en de stenen gebruikt werden voor de bouw van het “nieuwe” Xanten en hoe de resten in de grond weer teruggevonden werden en gebruikt voor een reconstructie van de herberg, de werkplaatsen (nog in aanbouw) de contouren van een aantal huizen en hoe het nieuwe museum op de fundamenten van de oude Thermen (badinrichting) is gebouwd. Na de rondleiding togen de meeste mensen naar dat nieuwe museum. Prachtig, er staat teveel om op te noemen, maar alleen het gebouw is al de moeite waard.

Afb. 02: Een blik op de zijbeuk van de Dom te Xanten

Om 13.15u stond de bus weer klaar om ons naar het stadje Xanten zelf te brengen voor een maaltijd in het oude Gotisch Haus. Prima maaltijd! Gesterkt gingen de meeste mensen een kijkje nemen in de imposante St Victor Dom. Bezienswaardig is vooral het Maria-altaar waarin aan de onderzijde de stam- boom van Christus in houtsnijwerk is vervaardigd. De aanwezigheid van de grote kerk in het kleine stadje is het gevolg van een graf met een heilige alhier, waarvan de naam nu onbekend is (vertelde een gids). Het bleef prachtig weer, dus alleen dat al maakte de dag erg plezierig.

Om 16.15u stond iedereen klaar voor de terugreis en rond 18.00u waren we weer in Borne. Kortom een geslaagde dag. De leden van de activiteiten-commissie Annemie Mulders, Leo Leurink en Henny Westerik worden hartelijk bedankt voor hun inzet en de organisatie.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2009-02)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)