Boorn & Boerschop 2008-03: Een rebus als toegift

Auteur: Hans Leuverink

Wie heeft er vroeger niet voor zijn ouders of grootouders tabakswaren als pruim- of pijptabak of sigaren moeten halen met de boodschap: “Too jong (of wicht); haal iej mie es evn wat te rookn!”
Dat moest dan gebeuren bij Frost (Boswinkel), Kreemer, Aarninkhof, te Kiefte of Hanninck (’n Dreaier) om maar een paar sigarenzaken te noemen.

Maar sigaren werden ook per stuk verkocht bij diverse cafés waarvan Borne er talrijke telde, want de bezoeker wilde naast zijn borreltje ook wel eens een sigaartje opsteken. Enkele bekende zaken op dit gebied waren Mol, De Bonte Koe, De Baas in ’n Hook en natuurlijk ’t Schip; ooit Velthuis, later Veldhof.

De sigaren werden vaak in een speciaal papieren zakje gedaan, meestal op de voorkant voorzien van de naam van de leverancier. Op de achterzijde stond dan meestal een zoekplaatje, spreekwoord of rebus. Dit gebruik is ontstaan ná de eerste wereldoorlog. Hiernaast is het zakje van ’t Schip gegeven met de rebus op de achterzijde. Is deze nog op te lossen? Probeer het eens!

Afb. 01:
Afb. 02:

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2008-03)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)