Boorn & Boerschop 2008-01: Zo was ‘t, zo is ‘t

Auteur: Jan Deckwitz

Afb. 01:
Afb. 02:
Afb. 03:

Op de hoek van de Koppelsbrink en de Meijershof stond een boerderijtje dat vanaf de jaren twintig tot ca. 1950 werd bewoond door Bernard Schabbink.
Bernard, die bij Spanjaard in de smederij werkte, zette zich in voor de arbeiders(1), maar had ook zijn eigen gezin met een boerenbedrijfje.

Aanvankelijk werd de boerderij gehuurd van bankdirecteur Knuif. Later werd het Bernards eigendom. Aan de straatkant, de Koppelsbrink, is de ingang van de deel te zien. (foto boven) De voor- en zijgevel stonden niet haaks op elkaar, vandaar de vertekening in de foto. Direct rechts, als je op de deel kwam, bevond zich het toilet. Op de deel was plaats voor 5 koeien. Het woongedeelte met tuin lag aan de achterzijde van het pand (foto midden), dus aan de Meijershof. Hier was ook een moes- en bloementuin. Hierachter, niet op de foto te zien, was de mestopslag uit de stal.

Omstreeks 1950, toen Bernard stopte met werken, is de boerderij afgebroken omdat deze in slechte staat verkeerde. In deze tijd werden grote veranderingen doorgevoerd in de melkveehouderij. Dit was dan ook tevens het einde van het boerenbedrijf van Bernard. De boerderij werd vervangen door een dubbel woonhuis (foto onder uit 2006) waarin toen twee kinderen van Bernard kwamen te wonen.

De binnenmuren van dit dubbele woonhuis zijn opgebouwd met de stenen uit de voormalige boerderij. Zoals gebruikelijk in de jaren vijftig werd veel werk aan zo’n nieuwe woning in eigen beheer uitgevoerd. In de avonduren en vrije dagen zijn dan ook deze woningen hier verrezen.

Van de boerderij is niets meer terug te vinden. Alleen de herinneringen blijven.

(1) zie het artikel in het boekje “Markante Bornenaren” (Blz.128), dat in 2006 aan alle inwoners van Borne is verstrekt naar aanleiding van. het 800-jarig bestaan van Borne.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2008-01)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)