Boorn & Boerschop 2007-02: BOEKENNIEUWS

Auteur: Jan Deckwitz

Afb. 01:

Van het bekende boek De oude kerk van Borne: een eenvoudige boerenhemel op aarde, geschreven door Jaap Grootenboer, is een vereenvoudigde herdruk verschenen. Deze herdruk is aangevuld met een aantal nieuwe feiten en enkele nieuwe ontdekkingen. De vereenvoudiging bestaat uit een verkleind formaat en het is een gelijmde versie. Het geheel ziet er weer zeer verzorgd uit. De prijs van dit boek is hierop aangepast en bedraagt € 22,50 en is te verkrijgen bij mevrouw Singelenberg en bij de VVV Borne. Een deel van de opbrengst gaat naar de stichting Vrienden van de oude kerk.

Afb. 02:

Onlangs is het boek Mariakapellen en landkruisen in Twente uitgekomen waarin een inventarisatie en een beschrijving wordt gegeven van alle landkruisen en Mariakapellen in Twente. Het zijn er in het totaal 101. Hieraan hebben verschillende auteurs meegewerkt. De informatie is zowel van religieuze als heemkundige betekenis en als beschrijving van het religieus erfgoed belangwekkend. Van alle kapellen en landkruisen in Twente is een kleurenfoto in het boek opgenomen. Het boek heeft het formaat 15.5 x 23.5 cm, telt 180 bladzijden en is voorzien van een losse landkaart, waarop de objecten overzichtelijk zijn aangegeven. De landkaart maakt het gemakkelijk om de landkruisen en kapellen te bezoeken. Het boek is verkrijgbaar of te bestellen in de plaatselijke boekhandel.

Afb. 03:

De Hervormde Nieuwe Kerk aan de Deldensestraat heeft een opvallende architectuur. De architect van deze mooie kerk is B.T. Boeyinga; het blijkt dat deze meer kerken heeft gebouwd in dezelfde bijzondere stijl. Deze kerken worden in het boek Omhoog, Boeyinga en de gereformeerde kerkbouwarchitectuur door Jaap Grootenboer op boeiende wijze beschreven. Ook wordt aandacht besteed aan de architect zelf en zijn achtergrond. Abraham Kuyper was zijn geestelijk inspirator. Het boek is een ‘must’ voor het die geïnteresseerd zijn in de kerkarchitectuur en kerkgeschiedenis.

Jan Deckwitz.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2007-02)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)