Auteur: Hans Leuverink
’t Oale Doktershoes
Dit is het “Oale Doktershoes” van dokter Schoemaker dat wij U reeds lieten zien in BOORN en BOERSCHOP, No. 2 van 1999. Toen werd alleen de voorgevel getoond met in de verte de paardenstal (dat is de nog bestaande schuur met de ringen aan de Marktstraat).
Bovenstaande tekening toont u de voorzijde met de westelijke gevel van de woning, gezien vanaf de andere kant van het pand zoals dit is weergegeven op een schilderij van voor de Tweede Wereldoorlog. Het huis was verdeeld in twee wooneenheden. Aan de voorzijde werkte en woonde dokter Schoemaker, aan de achterzijde huisden andere bewoners. Het pand stond op de hoek van de Marktstraat en de Oude Kerkstraat. De tuin (aan de Marktstraat) grensde aan zuidwestzijde aan het schipperscafé “Het Steerntje”, daarvan gescheiden door de beek die onder het bruggetje door liep naar de “haven” van Borne. Deze brug is o.a. te zien op een bekende oude foto van de Marktstraat (foto No. 12 in het boektje Borne in oude ansichten van drs. G.P. ter Braak).
Een bericht in Het Dagblad van het Oosten van 15 oktober 1940 vermeldt de aanstaande sloop van het pand “’t Oale Doktershoes”, een van de oudste huizen van het dorp. Meer dan twee eeuwen is het pand de trots en glorie van Borne geweest. Deels om zijn centrale ligging, midden in de toenmalige kom van Borne, maar ook vanwege zijn bewoner, de bekende geneesheer dr. J.B. Schoemaker waarvan de onlangs overleden wereldberoemde chirurg dr. Jan Schoemaker een afstammeling is.
Het pand werd in 1940 verkocht aan de uit Delden afkomstige heer B. Eekers die al tien jaar het café “De Bonte Koe “ runde achterin Borne aan de Weerselosestraat (tegenover de Klopjeswoning). Maar voor er werd gesloopt liet Eekers een schilderij van het pand maken door een familielid, de Deldense kunstschilder Johan Folkers. Het doek is nog steeds in bezit van de familie Bekers.
De heer B. Bekers heeft na de sloop van het pand op deze plek een voor die tijd zeer modern hotel-restaurant-café “De Ster”, laten bouwen, compleet met een feestzaal die groot genoeg was voor de eisen van toen. Een van de opvallendste zaken in het interieur was de vloer, die zo was behandeld dat je zou zweren dat er zand op de vloer was gestrooid. De heer Bekers heeft nog een patent op die manier van vloerafwerking. De naam van het hotel herinnert nog aan het ernaast gelegen schipperscafé “’t Steerntje” van de familie Wegter.
Het hotel is in 1964 verkocht aan de heer Baartman die de achtergelegen cichorijfabriek van de Siemerinks sloopte om vervolgens de feestzaal van het hotel te vergroten. Het hotel komt hierna in andere handen, telkens gepaard gaande met de nodige verbouwingen.
Nu, is in het pand het cultuurcafé gevestigd. De onlangs beëindigde verbouwing heeft enkele appartementen opgeleverd. Hoogbouw die in dit deel van Borne eigenlijk niet thuis hoort. Van het hotel-restaurant-café “De Ster” is weinig meer terug te vinden.
Hans Leuverink.
(–> naar PDF-versie van deze publicatie)
(–> naar Inhoudsopgave 2006-02)
(–> naar Boorn & Boerschop pagina)