Boorn & Boerschop 2006-02: MONUMENT24

Auteur: Redactie

Afb. 01:

In het inventarisatierapport van de gemeente Borne uit 1994 staat het oude pand van Tinselboer, aan de Marktstraat No. 18, aangegeven als winkel/woonhuis. Als kadastercodering heeft het gebouw sectie 1, nummer 1705 meegekregen. Het oorspronkelijk 19de-eeuwse pand is in 1923 verbouwd door dorpstimmerman H. Dijk. Het is opgetrokken in metselwerk met een bepleisterde plint. De lange pui langs de Marktstraat was jarenlang voorzien van wit pleisterwerk verdeeld in schijnvoegen. Dit pleisterwerk is waarschijnlijk in 1923 aangebracht. De winkelfunctie werd minder belangrijk toen Tinselboer na de oorlog in een aanbouw achter de woning langzaamaan overging van fietsreparatie- naar een garagebedrijf. Deze aanbouw is in 2001 gesloopt nadat de garage verhuisd was naar de Bekenhorst en het pand werd verkocht om opnieuw een woonfunctie te krijgen.

De verbouwing van het winkel/woonhuis tot woonhuis is echter wel zeer drastisch gegaan. Hoewel de gemeente toestemming verleende tot verbouw, leek de aannemer daar zo zijn eigen idee over te hebben. Of het per ongeluk was gebeurd of met opzet weten we niet, maar de geplande te sparen gevels verdwenen vrijwel geheel. Slechts enkele stukken van de zijgevel bleven gespaard en zijn uiteindelijk in de nieuwbouw opgenomen. Hoewel het uiterlijk nu zeer grote overeenkomst vertoont met de oorspronkelijke bebouwing, is de huidige opstal vrijwel geheel “nieuw”. Een nieuwe aanbouw met carport aan de achterkant van de woning vult nu het beeld van de plek waar eerst de bouwvallige werkplaats heeft gestaan.

De grote foto laat de toestand zien zoals deze tot na 1998 heeft bestaan. De kleine foto geeft aan hoe het pand er nu uit ziet. Het geheel past gelukkig nog mooi in de overige bebouwing van deze straat zodat we kunnen blijven genieten van wat “Oud Borne” ons te bieden heeft.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2006-02)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)