Boorn & Boerschop 2006-02: BORNE HEEFT EINDELIJK EEN EIGEN MUNTSTUK

Auteur: Redactie

Afb. 01:

Ter gelegenheid van de viering van het 800-jarig bestaan van Borne is op initiatief van de Rotary Delden/Borne door ‘s Rijksmunt in Utrecht een munt uitgegeven met een waarde van 2 euro.

De viering van het 800 jarig bestaan heeft als uitgangspunt het jaar 1206 waarin de naam Burgunde (=Borne) voor het eerst schriftelijk wordt vermeld. Dit was bij gelegenheid van een ruiling van bezittingen tussen de Abt van Ruinen en de Bisschop van Utrecht. Hierbij kwam o.m. de Kerk van Borne in Utrechts bezit. Omdat de kerk er reeds was moeten we ervan uitgaan dat Borne ouder is dan 800 jaar. De juiste ouderdom van het dorp is tot nu toe niet vast te stellen.

Een zijde van de munt is bedrukt met het wapen van Borne: aan de rand de aanduiding van de eerste en de huidige naam van ons dorp en de vermelding 800 jaar. De andere zijde van de munt is bedrukt met al de namen die ons dorp heeft gehad tussen 1206 en 2006

Afb. 02:

Bijzonderheden van de munt


Ontwerp : Bert Nijenhuis, Boekelo
Muntmeester : M.T. Brouwer
Meesterteken : koerszettende zeilen
Muntteken : Mercuriusteken (zoals op alle Nederlandse munten)
Gewicht : 6,6 gram
Doorsnede : 26 mm
Dikte : 1,8 mm
Materiaal : Cupro-nikkel
Aantal : 20.000 stuks
Waarde : 2 Euro
Prijs : 2 Euro

De Bornse juwelier Marcel Boonk heeft ook een aantal exemplaren van de munt in zilver laten slaan die in een fraaie cassette worden aangeboden voor € 27,50 per stuk exclusief BTW. De gewone munten zijn via de banken RABO, ABN-AMRO en S.N.S in Borne te koop en kunnen, als ze overcompleet zouden zijn na 31 december, nog tot 15 februari 2007 bij deze banken worden omgewisseld voor normale euro’s. In de pers was sprake van verschillende soorten munten. Er is slechts een munt gesignaleerd. De aankondiging zal dus wel op een vergissing berusten.

De munt is alleen in Borne een wettig betaalmiddel voor een periode vanaf de presentatie op 11 mei tot en met 31 december van dit jaar.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2006-02)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)