Boorn & Boerschop 2005-02: MONUMENT 22

Auteur: Redactie

Afb. 01:

Het Slotklooster van de Moniale Carmelitessen in Zenderen aan de Carmelitessenweg, werd in 1889 gebouwd. Het terrein is geheel ommuurd, met de kapel en met de ingang van het hoofdgebouw grenzend aan de straat. De gebouwen zijn van eenvoudig metselwerk maar de kapel is in neogotische stijl. De steunberen en de kapel zijn in baksteen uitgevoerd. De gevels eindigen bovenaan met een uitgebouwde fries van baksteen. De ramen neigen naar gotiek. De kapel is gedekt met een vrij hoog zadeldak dat met een spitse dakruiter wordt bekroond. Aan de straatzijde en boven het koor zijn enkele kleine dakkapelletjes aangebracht.
Voordat Utrecht toestemming gaf tot de bouw werd door de toenmalige aartsbisschop, Henricus van de Wetering, verordonneerd dat het ten opzichte van het reeds bestaande mannenklooster aan de Hertmerweg, aan de andere kant van de verbindingsweg Borne-Zenderen gebouwd moest worden… Toch moest en moet er voor het opdragen van elke H. Mis een pater vanaf de Hertmerweg naar het vrouwenklooster komen.

Het gehele complex is een mooi voorbeeld van een vrouwenklooster en het is nog steeds bewoond door een redelijk aantal zusters die jarenlang voor veel parochies de hosties bakten in hun vrij moderne hostiebakkerij. In de kloosterhof worden groenten en fruit gekweekt en bij de zuidmuur is een kleine begraafplaats ingericht.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2005-02)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)