Boorn & Boerschop 2004-02: NOGMAALS DE BRIEF VAN WILMINK AAN TER KUILE

Auteur: Redactie

Via ons bestuurslid J. ter Beke ontvingen we van de heer Bernard Zonder uit Zenderen enkele opmerkingen aangaande het artikel over de brief uit 1922 van Wilmink aan Ter Kuile. De heer Zonder begint met het gestelde onderaan op pag. 18 van B. en B. No. 1 van 2004.

De Heer Zonder merkt, volgens het schrijven van Ter Beke, op dat boer Bekman niet aan de Loo-lee woonde maar aan de Oude Beek (thans Bomschebeek genaamd). Dat klopt ook, maar in de brief van Wilmink, besproken in B. en B., gaat het ook niet over de boerderij maar gaat het over de tur:fhandel van Bekman. Nu weten we dat er zowel bij boerderij Bekman als bij de vroegere uitspanning de Danneboom in Zenderen een turfschuur van boer Bekman heeft gestaan. Bovendien werd de tegenwoordige Azelerbeek, die nabij de Danneboom de hoofd­ straat van Zenderen kruiste, vroeger ook met “Loo-lee” aangeduid (zie de Militaire Topografische Kaart, No. 28 van 1848). Wilmink, de schrijver van de brief aan Ter Kuile werd, volgens zijn eigen opgave, geboren in 1847 en zal dus met “Loo-lee” zeker de tegenwoordige Azelerbeek bedoeld hebben. Dit sluit dan ook geheel aan bij de aanwezigheid van een turfschuur van Bekman bij de Danneboom.
De redactie hoopt U in het volgende nummer van B. en B. een artikel aan te bieden dat handelt over de geschiedenis van het Erve Bekman met o.a. de turfhandel. Dit artikel is geschreven door Hube,i Meulenbroek, de huidige bewoner van deze oude boerderij. Een en ander zal, naar wij hopen, na lezing van dat artikel meer duidelijk zijn.

Over de zoon van “Pots-ka”, genoemd bovenaan op pag. 18 in hetzelfde artikel, laat Ter Beke ons in zijn brief weten: Pots-ka liet ‘n zoon na, “Pots Gerrat”… (dit is dus een herhaling van het stukje tekst op pag. 18 van B. en B.; Red.). Volgens Bernard Zonder was Pots-ka een “birrewief’, bede/vrouw, wonende in een hut nabij het huis van Zegger aan de Hebrodweg, op een stukje grond van Ter Haar (de Haarboer). Zij had geen zoon Gerrat maar (een zoon met de naam) Herman! Deze Herman had nooit sokken aan; (maar ging) altijd met blote voeten in de klompen. Hij liep altijd in een oude slipjas, zoals die toen wel meer gedragen werd, o.a. door Haarhuis-Mans (eertijds caféhouder in Zenderen; Red.) die in het café ook altijd een slipjas aan had.

De opmerkingen van Hr. Zonder vormen een leuke aanvulling, waarvoor onze dank, maar de vraag is nu of een van onze lezers een bron kan noemen waaruit zonneklaar blijkt of de zoon van Pots-ka nu Gerrat of Herman genoemd werd. Wij willen dat graag van U vernemen.

Redactie.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2004-02)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)