Boorn & Boerschop 2003-02: OOIT GESLOOPT 17

Auteur: J.B.F. Leuverink

Afb. 01:

De vroegere watertoren van Spanjaard die hier nog hoog uittorent boven “de pakkerij”, links, en de “kalanderij”, rechts, in de tijd dat alles nog volop in bedrijf was. De beide gebouwen waren via twee loopbruggen met elkaar verbonden en hingen boven de Fabrieksstraat die vroeger Klippenweg heeft geheten en waar eerder de ingang van het fabriekscomplex was gelegen.

De watertoren en alles op deze prent is intussen gesloopt en dat ondanks smeekbeden van diverse ingezetenen en oud­ werknemers uit Borne.
Zelfs een verzoek van Mw. Nelly Mulder­-Spanjaard, dochter van Jacob Spanjaard, om de watertoren te behouden, heeft niet mogen baten. De toren had best ingepast kunnen worden in de hier nieuw te bouwen woonwijk. Hiermee had men kunnen voorkomen dat de toren de zelfde weg op zou gaan als vele andere markante gebouwen in ons dorp! Denk b.v. maar eens aan de Cichoreifabriek van Siemerink of de gebouwen van de Erven ten Cate.
Op de plaats van de watertoren is nu een woonhuis méér neergezet dan mogelijk zou zijn geweest als de toren was blijven staan, dus tel uit je winst… Blij zijn we echter met het monument dat er voor teruggekomen is, maar(!) het zou zoveel mooier zijn geweest als de toren er nog zou zijn; helaas dus weer een gemiste kans!
Mijn dank aan de heren H. ten Thije en W.G.H. Brok voor de aangereikte gegevens.

J.B.F. Leuverink.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2003-02)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)