Boorn & Boerschop 2003-02: MONUMENT 18

Auteur: Redactie

Afb. 01:

Het gebouw aan de Stationsstraat No. 9 is het z.g. badhuis. Het door A. Beltman uit Enschede ontworpen gebouwtje is daar in 1919 in opdracht van de N.V. Stoomspinnerijen en Weverijen v.h. L.S.J. Spanjaard opgetrokken.
Het is in één bouwlaag gerealiseerd en heeft een dwars geplaatste voorbouw met een flauw hellend dak. Aan de achterzijde is een bijna even brede wat langere even hoge uitbouw met een eveneens flauw hellend dak. De timpanen van de dakeinden zijn voorzien van een fronton met davidsster. Het siermetselwerk van de gevels bevat tevens lisenen die de frontons dragen.
Het badhuis is oorspronkelijk gebouwd ten behoeve van de werknemers van Spanjaard. Veel andere Bomenaren mochten er echter ook, tegen betaling, gebruik van maken. In later jaren is er de klompenmakerij van Roesink in gevestigd waarbij het uiterlijk van het gebouw behouden bleef. Nadat Roesink voor zijn werkplaats een andere stek gevonden had, heeft hij het gebouw als bungalow ingericht en is er gaan wonen Daarbij is aan de achterzijde een bijpassende garage toegevoegd die is opgebouwd uit materiaal dat afkomstig is van een bijgebouwtje van de z.g. Witte Villa die tot 1987 op de hoek van de Stationsstraat en de Parallelweg heeft gestaan. Daarmee is in elk geval het uiterlijk van een historisch gebouw behouden gebleven.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2003-02)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)