Boorn & Boerschop 2003-01: OOIT GESLOOPT 16

Auteur: J.B.F. Leuverink

Afb. 01:

Even vooraf: Hopelijk komt bovenstaande prent iets beter door dan die van de vorige Ooit gesloopt, No. 15 (excuus voor de wat mindere kwaliteit van die afdruk).
Maar nu bovenstaande prent: Steven van Wezel, uit Hengelo, en zijn vrouw huurden in 1922 het pand No. 20 naast caféhouder (bierhuis) Ter Laak op No. 22 in de Bolkshoek, thans Nieuwe Kerkstraat. De N.V. Albino Maatschappij, zoals U op de winkelruit kunt lezen, was de leverancier van de kruidenierswaren. Na enkele jaren zegde S. van Wezel echter zijn huurcontract en het contact met Albino op. Hij bouwde een dubbel winkelpand op De Bleek, daar waar nu o.a. De Eetkamer in gevestigd is. De directie van Albino was zeer boos en bouwde in de Hofstraat een nieuwe winkel met de kreet “Die Van Wezel hebben we binnen enkele jaren wel kapot”!
Maar niks kapot! De kruidenierswinkel van Van Wezel met de naam “De Volharding” en met daarnaast de wijnhandel, ging met succes de strijd aan. “De Volharding” bleef in bedrijf tot 1995 terwijl Albino de pruimen reeds in 1945 op had!
Terug naar de Bolkshoek. Caféhouder Ter Laak had inmiddels het café en de kruidenierswinkel verkocht aan de Hengelose Brouwerij. Zijn zoon Gerard voelde er echter niets voor om ook caféhouder te worden en werd een soort huisknecht bij dokter Panhuijsen. De Hengelose Brouwerij verbouwde het hele pand zoals te zien op de prent van “Ooit gesloopt” No. 15. Het werd toen verhuurd aan Willem van Wezel, caféhouder te Hengelo. Deze overleed in de jaren vijftig, waarna zijn zoon Gerard hem opvolgde. Dit café werd in 1970 gesloopt waarmee een einde kwam aan het geslacht Van Wezel als caféhouder in Borne.


Met dank aan G. van Wezel en zijn overleden broer Willie voor .het verstrekken van de gegevens.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2003-01)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)