Boorn & Boerschop 2003-01: MONUMENT 17

Auteur: Redactie

Afb. 01:

Huize Meijling, zoals de omschrijving in de Monumentennota van de gemeente Borne luidt, is het gebouw op de hoek van de Stationsstraat en de Europastraat en wordt in de volksmond “Villa Meijling” genoemd. Het gebouw stamt uit 1891 en is opgetrokken in eclectische trant met lijsten, gepleisterde banden en hoekblokken. De vensters zijn voorzien van een kroonlijst. De windveren zijn rijk gesneden en op het dak is prachtig ijzeren hekwerk aanwezig. Er is een waranda boven de erker in de voorgevel en de hoofdingang wordt beschermd door een in neo­-renaissancevorm uitgevoerd voorportaal. Aan de westzijde bevindt zich een houten serre met daarboven een groot balkon.
Het interieur bevat een trappenhuis met tegelvloer en in de parterrekamers zijn rijk versierde neo-renaissanceplafonds uit circa 1915 aanwezig van de hand van de Almelose decoratie­ schilder Breider.
Op een gevelsteen zijn de namen van de stichters en het stichtingsjaar te lezen: H Meyling Gzn, J.J. van Cleef, juni 1891 (Herman Meijling en zijn echtgenote).
Aan de oostzijde van de villa bevindt zich een bijgebouw in dezelfde trant.
Het complex is een prachtig voorbeeld van de fabrikantenwoningen zoals deze rond 1900 werden gebouwd.
Het beschermde monument draagt thans het monumentnummer 9934; adres: Stationsstraat 74.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2003-01)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)