Boorn & Boerschop 2002-02: OOIT GESLOOPT 15

Auteur: J.B.F. Leuverink

Afb. 01:

De laatste twee afleveringen van Ooit gesloopt gingen over café Mol. Nu nemen we U mee naar een ander café. Er is keuze genoeg, want Borne bestond vroeger voornamelijk uit cafés en winkeltjes. In het midden op bijgaande prent zien we café Van Wezel aan de Nieuwe Kerkstraat alias De Bolkshoek. Veel van onze lezers zullen het pand nog wel kennen. Net als bij café Mol zullen we ook aan dit café twee afleveringen wijden.
We zien links van café Van Wezel een dubbel woonhuis met twee kleine winkeltjes van de gebroeders Annink die het pand in 1926 lieten bouwen. Aan de linkerkant zat G. Annink met een tabakswinkeltje (hij was tevens postbode) en rechts zat zijn broer Bernard die een kleermakerij dreef. G. Annink deed later zijn deel over aan Bernard die er een grotere kledingzaak van maakte.
In 1960 is dit pand aangekocht door J. Weghorst die er zijn in 1954 gestarte loodgietersbedrijf in vestigde met een toonkamer voor sanitair. Rechts van café Van Wezel ziet U een gedeelte van het woonhuis van A. Oonk die de mooie bijnaam had van Sökkerpots Antoontje”. Later woonde hier de fam. Ter Haar. Nog later woonde er de fam. Bond. De panden van Bond en Van Wezel zijn in 1970 gesloopt en het pand van Annink (later Weghorst) onderging drie jaar later hetzelfde lot om plaats te maken voor het “moois” dat er nu staat: “De super van A.H.”. Op café Van Wezel komen we de volgende keer nog terug.
Met dank aan Mw. Mulder-Annink, Dhr. J. Weghorst en Dhr. G. van Wezel voor de verstrekte gegevens.

J.B.F. Leuverink.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2002-02)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)