Boorn & Boerschop 2002-01: MONUMENT 15

Auteur: Redactie

Afb. 01:

Wat wij nu het “oude postkantoor” noemen is het gebouw aan de Grotestraat no. 144. Het werd in 1884 gebouwd in neo-renaissancestijl. Thans is er een makelaardij in gevestigd. Het uit rode baksteen opgetrokken rechthoekige pand heeft een brede kroonlijst en een met grijze pannen gedekt schilddak dat is afgeplat. De gevels staan op gepleisterde plinten en de twee bouwlagen worden door waterlijsten gescheiden. Boven- en ondergevel worden gesierd door sierbanden die over de ramen doorlopen in decorerende strekken. De vensters, met zesruits schuiframen, zijn boven de kozijnen versierd met vijf opstaande witte stenen waarvan de sluitsteen in het midden iets uitspringt en waarop een eikenblad onder een kleine kroonlijst is aangebracht.
Op de plaats waar nu een plank is bevestigd waaruit blijkt dat we nu met een makelaardij te doen hebben, was vroeger een in steen uitgehouwen tekst zichtbaar met POST en TELEGRAAFKANTOOR er op. Aan beide zijden ervan was een met de onderzijde naar de tekst toe gekeerde kroon aangebracht en links daartussen het getal 18 en rechts het getal 84, het stichtingsjaar van het gebouw.
De aanbouw zonder bovenverdieping aan de linkerzijde, die van latere datum is dan het hoofdgebouw, bevat een dubbele deur als ingang. Boven de ingangsdeuren is een bovenlicht met twee X-vormige kruizen aangebracht. Boven de voorgevel van het hoofdgebouw is in het dakvlak een dubbele dakkapel te zien. Oorspronkelijk was aan de rechterzijde van het gebouw een serre aanwezig. Deze werd in 1954 afgebroken.
Als gevolg van nieuwbouw van een postkantoor aan het Marktplein werd het fraaie oude postkantoor in 1981 verlaten en later als “Makelaarshuys” in gebruik genomen.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2002-01)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)