Boorn & Boerschop 2001-02: MONUMENT14

Auteur: Redactie

Afb. 01:

Het Sint Johannes gesticht aan de Stationsstraat werd in 1894 gebouwd. De architect was de Haagse bouwmeester Nicolaas Molenaar die we ook kennen van de bouw van de nabij gelegen R.K. St. Stephanuskerk. Aannemers waren G. Braakhuis en F. Morselt, beiden uit Borne.
De rechtervleugel had aanvankelijk geen verdieping. Deze werd er later opgezet. Het gebouw werd gerealiseerd als een klooster met meisjesschool. Zusters van de congregatie van Zusters van Liefde uit Schijndel werden in mei 1895 de eerste bewoners. Ze hebben heel veel voor het onderwijs in Borne betekend. Aanvankelijk werd alleen een lagere meisjesschool geopend. Later, in de jaren twintig, hebben vele meisjes uit ons dorp en zelfs uit Almelo en Hengelo, door de opleiding die ze van de zusters kregen, hier hun U.L.O.-diploma gehaald. Ook de in 1921 geopende, maar in 1993 gesloopte, huishoudschool werd toen door de zusters geleid.
De ontwikkelingen in onze maatschappij zijn ook aan dit klooster niet voorbij gegaan zonder sporen na te laten. Nadat de oostelijke en noordelijke vleugel in de jaren zeventig werden verbouwd en uitgebreid, heeft het nog enkele jaren, met twintig kamers, als tehuis voor bejaarde zusters gediend. Deze zusters hebben het gebouw echter in 1999 moeten verlaten. De kosten werden te hoog en het klooster werd nog maar gedeeltelijk bewoond. Daarom werd het verkocht aan de Stichting Wonen Borne. Op een viertal na, zijn de zusters weer terug gegaan naar hun moederklooster in Schijndel. Thans worden er in de oostvleugel woonunits aangebracht en zal een aantal verstandelijk minder bedeelden er, onder begeleiding, hun thuis hebben. Een groot deel van het gebouw heeft echter nog geen bestemming. Gelukkig is eenieder, waaronder ook de bestuurderen van Borne, het er over eens dat dit voor Borne historisch zo belangrijke pand haar uiterlijk dient te behouden…

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2001-02)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)