Boorn & Boerschop 2001-02: MONUMENT VOOR SPANJAARDWERKERS en Spanjaard

Auteur: Redactie, Vrederik (gedicht Spanjaard)

Afb. 01:

Op 11 mei 2001 werd het “Monument Werkers Spanjaard” onthuld. Een werkgroep heeft hier jarenlang voor geijverd. Het beeld is opgedragen aan de vele duizenden die bij de onderneming, de N.V. Stoomspinnerijen en Weverijen voorheen S.J. Spanjaard, werkzaam zijn geweest. De oud-werknemers B. Knippers en H. Averesch onthulden het monument terwijl hun collega J. Roelofsma de fluit van Spanjaard liet klinken.

Het beeld is ontworpen door de Delftse beeldend kunstenaar Hans Kuyper, 45 jaar oud en uitverkoren tot deze opdracht na selectie van reflectanten op een advertentie van de Stichting Monument Werkers Spanjaard.

Het beeld is een herinnering, maar vooral een hommage, aan de tienduizenden die hun steentje bijdroegen aan de groei van het textiel imperium. Het is in Geldermalsen gegoten in brons en 2, 75 m hoog.

Het beeld is niet èèn figuur geworden maar een samenstel uit verschillende delen. Zo wordt de basis gevormd door een geplooid kleed waarop een fabriekshal met zaagtanddaken zichtbaar is. Daar bovenop twee arbeiders, een man en een vrouw, die een rokende fabrieksschoorsteen en de fabrieksfluit naast zich vinden.

Het monument is geplaatst op het grasveld voor de flat die de plaats heeft ingenomen van de vroegere “Witte villa” van Bernard Jacob Spanjaard die eens op de hoek van de Parallelweg en de Stationsstraat heeft gestaan.

Spanjaard

Eens was een Spanjaard hier de baas
En liet met donderend geraas
Mens en machine voor hem werken
Maar men heeft toen al kunnen merken
Ook glorie heeft iets zwarts, helaas

Vrederik.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2001-02)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)