Boorn & Boerschop 2000-01: DE POTKAMP

Auteur: M.G.E. van Harten-Fransen

De Potkamp was gelegen nabij de Strovonder (= oude oversteekplaats) over de Bomsebeek ongeveer daar waar de Oude Bieffel begint. In het midden van de 17° eeuw, in 1646, worden hier als bewoners genoemd de familie Lambert Potkamp en Geeske Beer met hun kinderen.
Geeske was een zuster van Anne Beer, de vrouw van Wolter Muller in herberg De Zwaan. Lambert en Geeske waren de ouders van de Eerwaarde Gerhardus Potkamp, pastoor en aartspriester te Lingen. In de tijd na de reformatie bezocht Gerhardus geregeld zijn moeder en zuster. Zijn vader was toen reeds overleden.

Afb. 01: Pastoor Gerhardus Potkamp

Als bewoners na de familie Potkamp zijn er mij enkelen bekend, n.l. in 1748 Wolter Muller met Aleida en de volgende kinderen boven de 10 jaren: Lambert Joost; Jan (beiden in Munsterland), Herman, Wilmine en Janna. (zouden zij familie zijn van de eerder genoemde Wolter Muller in De Zwaan?). Daarna Helena Remmers, nicht en oomzegger van Jan Wissink. Op 12 april 1796 erven Helena Remmers , haar broers en zusters, de halve Potkamp met 2 schepel land. Jan Wissink was n.l. op 3 maart daaraan voorafgaande, overleden. Vanaf wanneer weet ik niet, maar tot 1939 heeft de familie H. Zegger Engelbertink op De Potkamp gewoond, vanaf hier zijn zij n.l. naar Slootdorp in de Wieringermeer vertrokken.

Afb. 02:

Het huis De Potkamp is in 1936 door brand verwoest maar is daarna weer opgebouwd. De laatste bewoners waren de familie Luyerink en Jan (Janneman) van der Meiden. Voor enige tijd is het huis De Potkamp afgebroken.

M.G.E. van Harten-Fransen.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2000-01)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)