Boorn & Boerschop 1999-02: EXCURSIEREIS OSNABRUCKERLAND

Auteur: A.J.G. Linthorst-Gruppen

Zaterdag 29 mei j.l. was het weer zo ver. Ons jaarlijkse reisje; dit keer naar het Osnabrückerland. Begunstigd door zonnig weer reden we, in een goed gevulde bus, naar Schledenhausen. Vooral het laatste deel van de route ging door een prachtig landschap.

In de St. Laurentius-Kirche in Schledenhausen gaf de pastor uitleg over kerk en interieur. Hij was zeer enthousiast en had nog veel meer willen vertellen, maar onze tijd was beperkt, we hadden een andere afspraak. Rond half elf werden we verwacht bij kasteel de Schelenburg, waarvan de vroegere bewoners, van het geslacht Von Schele, zo’n grote invloed hebben gehad op de geschiedenis van Borne. We dronken er in de “Schloszkeller” koffie met door de familie zelf gemaakt gebak, dat was zeer lekker!

Afb. 01: Grafsteen uit het kerkje van Sledenhausen van Jasper Schele, broer van Sweder Schele van Weleveld
Afb. 02: Het kasteel De Schelenburg zoals het er thans uit ziet

De burcht zelf was helaas niet te bezichtigen, maar wel de bijbehorende watermolen waar, beneden langs het water, veel prachtige planten groeien. In de omgeving groeiden ouderwetse graansoorten waaronder spelt (?). Soorten die bij ons helaas steeds zeldzamer worden…

Afb. 03: De prachtige vakwerkwatermolen bij het kasteel

Na het verlaten van de Schelenburg hadden we een mooie tocht door het Wiehengebirge, met veel vakwerkboerderijen en kregen we in Bad Essen een uitstekend maal in Kurhotel Höger. Dit mooie plaatsje heeft, net als Bad Bentheim, een Thermalbad.

Naast een rondleiding langs o.a. de Meierhof en de Kerkhofburcht, brachten we nog een bezoek aan de St. Nicolai0Kirche. Daarna hebben we dankbaar genoten (het was inmiddels zeer warm geworden) van lekkere verfrissingen op een gezellig terras, waarna we tevreden huiswaarts gingen.

Afb. 04: De St. Nikolai-Kirche in Bad Essen

Onderweg naar huis kwamen we o.a. langs de plaats waar Varus, de Romeinse stadhouder/veldheer, nabij het plaatsje Kalkreise (niet ver van Osnabrück in het Teutoburgerwoud) door de Germanen vernietigend werd verslagen; dat was in het jaar 9 na Christus. Thans is men op deze plaats bezig met opgravingen waarbij heel interessante voorwerpen worden gevonden.

Het was weer “ouderwets” gezellig; de thuisblijvers hebben veel gemist!!!

A.J.G. Linthorst-Gruppen.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 1999-02)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)