Boorn & Boerschop 1996-01: BEWOGEN BEELDEN

Auteur: Redactie

In de jaren 1820 tot 1870 was dokter J.B. Schoemaker arts te Borne. Hij woonde in een thans verdwenen pand op de hoek van de Oude Kerkstraat en de Marktstraat. Op die plaats werd in 1940 café De Ster gebouwd. Dokter Schoemaker was gek op tuinieren en verwierf zich, bij stukjes en beetjes, het buitengoed De Hemmelhorst aan het einde van de gelijknamige straat. Hij wist het goed tot een ware lusthof om te toveren. Godsdienstig als hij was, verfraaide hij zijn “buiten” met twee heiligenbeelden.

Afb. 01: De beelden, Johannes links en Bernardus rechts, zoals ze weer te pronk staan bij de Hemmelhorst.

De beelden, voorstellende Bernardus en Johannes, werden in de vele jaren dat ze er hebben gestaan flink door de tand des tijds aangetast. Dit was dan ook de reden dat ruim 2 1/2 jaar geleden werd besloten tot een algehele renovatie. De klus werd, met toestemming van de huidige eigenaar, de heer Herman Oude Egberink, uitgevoerd door de heren Hans Leuverink en Richard Mensink. De renovatie kwam in 1995 gereed.
Op 12 augustus 1995 werden de beelden vervoerd vanaf de werkplaats van Leuverink aan de Meijershof in Borne, naar de boerderij de Hemmelhorst en geplaatst op de nieuwe sokkels voor de oude boerderij. We mogen de heren Leuverink en Mensink dankbaar zijn voor hun werken aan het behoud van ons cultuurgoed. Zij hebben hun werk op voortreffelijke wijze uitgevoerd.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 1996-01)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)