Boorn & Boerschop 1994-01: ZO WAS ‘T, ZO IS ‘T

Auteur: Redacite

Afb. 01

Beide foto’s laten de aftakking zien van de Beerninksweg en de Bornerbroeksestraat bij de spoorwegovergang.
In januari 1963 werd deze afslag nog gemarkeerd door een enorme boom, hier fraai vereeuwigd in een van de toen volgende strenge wintermaanden.
Op de achtergrond over de spoorlijn zien we nog het woonhuis van Wissinks Jan (Ubbink) die daar toen zijn boerderij had. Nu ligt er de woonbuurt Fazantenhof. Achter het huis van Wissinks Jan heeft men enkele jaren achtereen het paasvuur gebrand. In het boekje van drs. G.P. ter Braak, “Kent U ze nog de Bornsen” uit 1973 staat onder nummer 77 een prachtige foto van de opbouw van het boaken van 1927.
Op de onderste foto zijn boerderij en boom verdwenen en is er nu eenrichtingverkeer op dit gedeelte van de Beerninksweg. Links het eerste huis van het nieuwbouwrijtje langs de Bornerbroeksestraat staat op het terrein waar vroeger de houtzagerij van IJzereef was. Later was daar o.a. de klompenfabriek van Roessink gevestigd. Op de plek van het schakelkastje rechts op de onderste foto stond vroeger het huis van de overwegwachters, waarvan Voortman een markant figuur was. Je kon altijd voor een genoeglijk praatje in zijn bedieningshuisje van wissels en spoorbomen terecht.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar inhoudsopgave 1994-01)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)