Auteur: Amber Walraven
Groep 7 en 8 van de Basisschool St. Aegidius, hebben kort geleden een project gehad over Hertme. We hebben veel geleerd over de geschiedenis van Hertme. We weten nu dat Hertme waarschijnlijk is ontstaan als een soort esdorp. Meester vertelde ook verhalen, zogenaamde “Sagen”, over Hertme en omstreken (Een sage is een volksverhaal).
Ook de kerkelijke geschiedenis hebben we onder de loep genomen. We hebben ook de kadastrale kaarten van de Marke-Hertme gebruikt. De kadastrale kaarten waren van 1832. Misdorp, de grootste boer uit die tijd in Hertme, was de enige die uit Hertme kwam, met een boerderij in de Marke. De andere boerderijen waren van mensen uit Borne en omstreken.
Het is opvallend dat er in 1832 veel heide was (352 ha) en weinig bos (26 ha) terwijl het nu juist andersom is, veel bos en geen heide. Rond 1847 zijn de Markegronden in Hertme verdeeld. Een van de hoofdstukken in het project, ging over de bodemvondsten in de Stroon-Esch (en geen Stroom-Esch). De belangrijkste vondst is wel het graf van een ruiter; twee ruitersporen, een lans, een zwaard en een beurs met 16 munten. In 1600 joeg Prins Maurits de Spanjaarden Twente, dus ook Hertme, uit. Het katholieke geloof werd verboden. In Hertme werd toen een schuur als schuilkerk ingericht. In het Spookhuis, een koetshuis van de Havezathe Groothuis, werd vroeger stiekem de heilige mis opgedragen. In 1902 werd de huidige kerk in Hertme gebouwd.
We hebben met de groep ook boerderijen met een bovenkamer, lieftochten en een onderschoer bezocht. Ook zijn we naar enkele Markestenen (grensstenen) geweest. Het project hebben we afgesloten met een puzzeltocht, deze ging langs vele historische plekken in Hertme.
Amber Walraven, groep 8.
Basisschool St. Aegidius.
(–> naar PDF-versie van deze publicatie)
(–> naar inhoudsopgave 1993-01)
(–> naar Boorn & Boerschop pagina)