Boorn & Boerschop 1991-01: BOEKENNIEUWS

Auteur: F.J. van Capelleveen

Afb. 01

Karel Olthuis schreef zijn romandebuut EEMS ROEPT HET KOEKOEKSJONG. Een roman die alles heeft, liefde, intrige romantiek, erotiek, humor en spanning. Een boek over Twente van een Bornse schrijver, vlot geschreven zonder hoogdravende teksten en prettig om te lezen. Het verhaal handelt over het boerenleven rond de eeuwwisseling in een tijd waarin een grote landbouwcrisis woedde. Het is de tijd waarin de eerste landbouwcoöperaties werden opgericht. Het boek is een, in het nederlands geschreven, pakkende streekroman. Van harte aan te bevelen. Prijs fl. 29,95.

In samenwerking met de Topografische dienst verscheen bij uitgeverij ROBAS Productions te Landsmeer, de FOTO-ATLAS VAN OVERIJSSEL. De atlas bevat de meest recente fotografisch/topografische informatie die ooit in boekvorm verscheen. De luchtfoto’s zijn in 1989 gemaakt en haarscherp afgedrukt op een schaal van 1 : 14000. De genummerde foto’s beslaan een gebied met een oppervlak van 4 x 4 km en zijn voorzien van datum en tijd van opname. Via een raster met naastliggende fotonummers wordt verwezen naar aansluitende, gedeeltelijk. overlappende, bladen. Militaire terreinen en grensoverschrijdende gebieden zijn zonder details in grijs afgedrukt. In 386 foto’s trekt Overijssel met een schat van informatie aan ons voorbij. Zelfs auto’s op snelwegen zijn te onderscheiden! Een alfabetisch register completeert het werk dat in de boekhandel voor fl 59,90 verkrijgbaar is.

BORNE,BORNE,BORNE

Afb. 02: Het plaatsnaambord zoals dat in Zuid-Frankrijk is te zien

Naast ons Nederlandse Borne, blijken er meer plaatsen met deze naam voor te komen. In het voormalige Oost-Duitsland ligt, even voorbij de stad Maagdeburg, een gehucht Borne. Maar ook in Frankrijk vinden we een Borne, n.l zo’n 70 km zuidelijk van de lijn Clermont Ferrand en Lyon, ongeveer 10 km noordwestelijk van het plaatsje Le Puy.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar inhoudsopgave 1991-01)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)